Irani dënon sanksionet e SHBA-ve kundër Turqisë

Publikuar në Dhj. 20, 2020, 4:24 p.m.

Ministri i Jashtëm i Iranit, Muhammed Xhevad Zarif denoncoi me forcë sanksionet e fundit të Uashingtonit kundër Turqisë për blerjen e saj të sistemeve të përparuara ruse të mbrojtjes raketore S-400.

“Varësia e SHBA ndaj sanksioneve dhe përbuzja e ligjit ndërkombëtar në shfaqje të plotë përsëri. Ne dënojmë me forcë sanksionet e fundit të SHBA-ve  kundër Turqisë dhe qëndrojmë me njerëzit dhe qeverinë e saj, ”shkroi Zarif të martën.

Sanksionet u njoftuan të hënën vonë në organin më të lartë të prokurimit dhe zhvillimit të mbrojtjes të Turqisë, Presidenca e Industrive të Mbrojtjes (SSB), kryetari i saj Ismail Demir dhe tre zyrtarë të tjerë turq të mbrojtjes, përkatësisht Mustafa Alper Deniz, Serhat Gencoglu dhe Faruk Yigit.

"Shtetet e Bashkuara i bënë të qartë Turqisë në nivelet më të larta dhe në shumë raste se blerja e saj e sistemit S-400 do të rrezikonte sigurinë e teknologjisë ushtarake dhe personelit amerikan dhe do të siguronte fonde të konsiderueshme për sektorin e mbrojtjes të Rusisë," tha sekretari i shtetit i SHBA-ve,  Mike Pompeo.

Duke informuar gazetarët, Christopher Ford, Ndihmës Sekretari i Shtetit për Sigurinë Ndërkombëtare dhe Mosperhapjen e Armëve, tha se Uashingtoni kishte kërkuar një zgjidhje por Ankaraja hodhi poshtë të gjitha ofertat.

"Ky nuk është një hap që ne e kemi marrë lehtë ose sigurisht shpejt," pohoi ai.

Ministria e Jashtme turke, në kthim, e quajti vendimin "të pashpjegueshëm" duke qenë se Ankaraja ka propozuar vazhdimisht formimin e një grupi të përbashkët pune me Uashingtonin për të qetësuar shqetësimet e këtij të fundit se sistemet e raketave S-400 kërcënonin mbrojtjen e NATO-s, por ofertat e saj nuk janë përdorur plotësisht.Burimi : Tasnim News Agency