Alexander Gelyevich Dugin: Ne duhet të jemi gati për luftë!

Publikuar në Nën. 18, 2020, 4:09 a.m.

Duke u marrë me trazira të brendshme nga njëra anë, a do të jenë në gjendje SHBA nga ana tjetër të mbajë pretendimet e saj për të qenë një udhëheqës global? Duke vazhduar ëndrrën e saj për një botë unipolare, çfarë lloj politike do të kryejnë SHBA në periudhën e re kundër Kinës dhe Rusisë, të cilët mbështetin një botë multipolare? A do të formojnë vendet në rajon një bashkim kundër politikave agresive të Amerikës?

Në periudhën e re që vjen me Joe Biden, politikat që Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) do të ndjekin janë çështje kurioziteti. Duke u marrë me trazira të brendshme nga njëra anë, a do të jenë në gjendje SHBA nga ana tjetër të mbajë pretendimet e saj për të qenë një udhëheqës global? Duke vazhduar ëndrrën e saj për një botë unipolare, çfarë lloj politike do të kryejnë SHBA në periudhën e re kundër Kinës dhe Rusisë, të cilët mbështetin një botë multipolare? A do të formojnë vendet në rajon një bashkim kundër politikave agresive të Amerikës? Një nga shkencëtarët politikë kryesorë të Rusisë, Strateg-Autori Alexander Gelyevich Dugin iu përgjigj të gjitha këtyre pyetjeve për Yön Radio.

Unë dua të filloj me zgjedhjet presidenciale të SHBA së pari. Nëse nuk ka ndonjë befasi të rëndësishme në minutën e fundit, Biden fitoi. Çfarë do të thotë fitimi i Biden për një botë multipolare? Ne do të donim që ju ta vlerësonit atë veçanërisht në aspektin e Kinës dhe Rusisë.

"Globalistët përdorën të gjitha metodat e ndyra në zgjedhjet e SHBA-së"

Fitorja e Biden erdhi në minutën e fundit dhe në një pikë shumë interesante. Është interesante përsa i përket votave me postë ose asaj që ndodhi në numërimin e votave pas zgjedhjeve. Ky është një mashtrim zgjedhor, dhe ky mashtrim ndodhi para syve të të gjithë botës dhe popullit të SHBA-së. Kjo do të thotë shkelje e të gjithë procedurës demokratike. Ajo që ndodhi këtu nuk kishte të bënte vetëm me zgjedhjet, por në fakt kishte të bënte më shumë me një lloj revolucioni. Në SHBA, anti Trump kishte të bënte me një revolucion. Globalistët përdorën të gjitha metodat e ndyra për të arritur në Shtëpinë e Bardhë. Ata e quajnë atë një "kthim në normale", por ajo që ndodh në të vërtetë është se ka kryer me dhunë mashtrimin e nevojshëm që globalistët dhe një pjesë e popullit të SHBA-së të rifitojnë pushtetin. Tani është një luftë e plotë civile në SHBA. Një pjesë e komunitetit ndan këto qëllime globaliste. Por pjesa tjetër – që është pothuajse gjysma e popullsisë amerikane - po përqafon programin nacionalist të përfaqësuar nga Trump. Shoqëria amerikane është e ndarë rrënjësishtnë dy pjesë dhe këto palë janë në luftë. Kjo është një luftë ideologjike. Këto dy palë, të dy gjysmat e shoqërisë, nuk kanë më asnjë bazë të përbashkët. Këtu Biden përfaqëson globalistët. Gjysma tjetër është në orientimin nacionalist dhe këto vlera përfaqësohen në Trumpism. Kjo është një përçarje e brendshme. Këto dy palë kundërshtohen në çdo aspekt; ato janë krejtësisht të ndryshme për sa i përket politikës së brendshme, politikës së jashtme, politikave sociale dhe vlerave. Ka dy rrugë të ndryshme dhe këta po konkurrojnë me njëri-tjetrin. Në fakt, ata po luftojnë njëri-tjetrin.

"Politikat e Biden nënkuptojnë shpalljen e luftës kundër Kinës dhe Rusisë"

Fitorja e Biden është një gjendje vdekjeje për botën unipolare. Biden do të përpiqet të shpëtoj unipolaritetin kundrejt multipolaritetit. Kjo do të thotë luftë. Kjo do të thotë përsëri një sulm kundër të gjithë poleve të pavarura. Kundër Rusisë ... Biden e urren plotësisht Rusinë, e përshkroi Rusinë si armikun kryesor. Kjo do të thotë një diskutim serioz midis programit globalist dhe Rusisë. Marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë nuk ishin shumë të mira gjatë epokës Trump. Kishte pika që nxitnin përplasje dhe diskutime për shumë çështje. Por tani gjendje nënkupton një konflikt të vërtetë. Do të ketë një kontradiktë serioze në të gjitha politikat globalisht. E njëjta gjë vlen edhe për Kinën. Disa ekspertë kanë një pritje të gabuar që Biden do të përmirësojë marrëdhëniet SHBA - Kinë dhe lufta tregtare e filluar nga Trump do të përmirësohet. Biden është bastioni i fundit i unpolaritetit dhe është edhe kundër Rusisë edhe kundër Kinës në të njëjtën kohë. Ai do të përpiqet t'i imponojë dëshirat e SHBA-së ndaj Kinës. Kjo është e papranueshme për politikën kineze që është e pavarur, multipolare, shumë e ekuilibruar dhe shumë e zgjuar. Kjo  pra, do të thotë një shpallje e luftës. Kjo vlen jo vetëm për Rusinë, por edhe për Kinën. Krahasuar me Trump, Biden do të jetë kryesisht një politikan anti-Rusi, pastaj një politikan anti-Kinë. Por gjithsesi do të jenë të dyja. Trump ishte fillimisht anti-Kinë, pastaj anti-Rusi. Biden e urren edhe Turqinë. Biden po ashtu e urren edhe Iranin, por jo më pak se Trump.Ndoshta vetëm me disa arsyje të tjera… Por Turqia, Irani, Pakistani dhe vendet e tjera islamike, madje edhe India janë shoqëri që besojnë në multipolaritet . Ndërsa Biden, siç thashë, përfaqëson lëkundjen e fundit të botës unipolare që po shembet. Prandaj, kjo është një fitore shumë e rrezikshme. Një fitore e pajustifikueshme. Edhe në shoqërinë amerikane. Sepse aty ka një përçarje serioze, një luftë serioze. Sepse ekzistojnë dy orientime krejtësisht të ndryshme. Të dy SHBA-të janë përballë njëra-tjetrës. Ai ka fituar kundër njërit prej tyre në një mënyrë që shkatërron multipolaritetin e tij ekzistues. Kjo ndodhi pavarësisht amerikanëve. Kemi hyrë në periudhën më të rrezikshme kohore, në një trazirë. Ne kemi hyrë në periudhën më të rrezikshme dhe më kërcënuese në Lindjen e Mesme, rajonin post-Sovjetik dhe rajonin e revolucioneve me ngjyra. Biden nuk hezitoi të përdorë revolucionet me ngjyra kundër Trump edhe brenda SHBA-së. Duke parë këtë situatë, ne mund të parashikojmë që revolucionet e ngjyrave do të përdoren nga Biden pa asnjë hezitim kudo. Kështu që mund të them 'mirësevini' në një periudhë shumë të rrezikshme.

"Vlerat liberale kanë mbaruar, por ata nuk mund ta pranojnë këtë"

Ju shpesh keni folur më parë për krizën politike dhe ideologjike të botës unipolare. Çfarë do të thotë kjo krizë në këtë botë të re?

Globalistët nuk mund ta drejtojnë më botën. Ata tani po promovojnë një formë radikale të totalitarizmit liberal. Ata po përpiqen të imponohen përmes LGBT +, virtualizimit të përparuar teknologjik, inteligjencës artificiale dhe inokulimit global. Ata po përpiqen të kontrollojnë popullsinë botërore dhe të imponojnë vetëm një mendim të vetëm. Ju jeni të lirë të jeni liberal, por nuk jeni të lirë të mos jeni liberal. Ky është pikërisht totalitarizmi. Përveç kësaj, ka vende në botë me vlera dhe perspektiva krejtësisht të ndryshme. Si Rusia, si Turqia, si Kina, si Irani, vendet afrikane, vendet islamike, vendet e Amerikës Latine… Të gjitha këto janë shpallur armiq për shoqërinë e hapur ose për këtë liberalizëm. Dhe kjo do të thotë luftë. SHBA globaliste po lufton për të imponuar vlerat e saj;   dhe nuk mund ta arrij këtë. Askush nuk beson më në këtë liberalizëm universal. Po shfaqet një sistem i ri i të menduarit. Ata nuk mund ta drejtojnë botën, por as nuk mund ta pranojnë këtë fakt. Ata nuk mund të pranojnë shfaqjen e një multipolaritetit të ri. Ky është një kontrast serioz; Kjo është një pamje shumë tragjike. Edhe shoqëria amerikane nuk e pranon këtë qasje liberale si një sistem të tërë. Gjysma e shoqërisë është kundër. Pra, ata janë në një situatë shumë të prekshme, por ata ende insistojnë në këtë qasje fanatike, terroriste për të imponuar liberalizmin. E gjithë bota qëndron kundër kësaj. Ëndrra e liberalizmit që do të sundojë botën ka mbaruar, vlerat liberale kanë mbaruar, unipolariteti ka mbaruar. Ndërsa, elita liberale që dominon në shkallën botërore nuk i është bindur kësaj. Kjo krijon një kontrast serioz; Kjo sjell një atmosferë të tensionit dhe konfuzionit serioz.

"Unë pres një ndërhyrje të re në Lindjen e Mesme"

Nëse marrim parasysh që Atlantikistët kanë fituar së bashku me Biden, kjo do të thotë se tani do t’a shohim SHBA-së në Azi më shumë. Por, kundër kësaj, a do të mund të formohen në Azi njësi dhe aleanca të reja  ku do të marrin pjesë Rusia, Kina, Irani, madje edhe Turqia.

SHBA që mbështet Biden do të vazhdojë të imponojë botën unipolare; mbase me Australinë, mbase Japoninë, apo me Indinë. India nuk e ka ende të qartë këtë, është hezituese; sepse ekziston një forcë serioze brenda vetes që e kundërshton këtë dhe mbështet multipolaritetin. Sidoqoftë, Biden do të përpiqet të forcojë këtë unitet unipolar dhe të zgjerojë vijën Atlantike. Sigurisht që do të kishte kuptim të rijohet një mbrojtje kundër kësaj linje atlantike dhe të vihen krah për krah vendet që mbrojnë botën multipolare. Pavarësisht nga të gjitha dallimet, sepse ka dallime të mëdha midis, për shembull, vendeve islamike, Iranit, Kinës dhe Rusisë. Sidoqoftë, ne duhet të veprojmë së bashku. Ne jemi veçanërisht të detyruar për të mbrojtur veten dhe dallimet tona kundër këtij unipolariteti atlantik. Për shembull, unë pres një ndërhyrje të re në Lindjen e Mesme së bashku me Biden. Sepse Biden kishte bërë përpjekje të mëdha për të organizuar rrethin e tij për ndërhyrje në Libi. Ai ishte shumë entuziast për vdekjen e Gaddafit, për naftën, për luftën civile në Siri. Ne duhet të mbrohemi kundër këtij përbindëshi të lënduar, këtij sulmuesi unipolar. Pavarësisht nga të gjitha ndryshimet midis nesh ... Unë mendoj se këtë e kuptojnë udhëheqësit tanë, Xi Jinping, Vladimir Putin, Rexhep Tajip Erdogan, udhëheqësia islamike e Iranit, qeveria pakistaneze, udhëheqësit e vendeve islamike, vendeve afrikane dhe të Amerikës Latine. Ne duhet të bashkohemi për të mbrojtur kulturat dhe shoqëritë tona të ndryshme si dhe multipolaritetin kundër unipolaritetit. Ne e quajmë atë aleancë Euroaziatike. Euroazianizmi do të thotë multipolaritet dhe Atlantizmi do të thotë unipolaritet. Biden është një shembull i pastër i këtij unipolariteti të zymtë. Trump, nga ana tjetër, mund ta kishte pranuar këtë multipolaritet për sa kohë që SHBA siguron pozicionin e saj qendror. Madje edhe nëse ai nuk e mbështet këtë si mendim. Kjo është një luftë ideologjike. Ndoshta Trump mund të vendoset në këtë kuadër, megjithëse me shumë vështirësi. Me globalizmin totalitar të Biden, ai kurrë nuk do ta pranojë këtë ide të një civilizimi multipolar, kjo është e pamundur.

"Lufta është e pashmangshme"

Ne jemi të dënuar për këtë luftë. Lufta e vazhdueshme midis Atlantikizmit unipolar dhe propozimit të regjimit multipolar është e pashmangshme. Kur Trump erdhi në pushtet, unë e përmenda atë në një nga artikujt e mi, ishte një artikull teorik shumë i rëndësishëm, unë aty thashë se "epoka gjeopolitike tradicionale ka vdekur". Me Trump, ndryshimet midis Atlantikistëve dhe Euroazianistëve ose Kontinentalistëve nuk janë më horizontale. Nuk egziston më situata "Perëndimi kundrejt Lindjes". Situata e re tani i ndan shoqëritë vertikalisht. Pra, tani ka kontinentalist në SHBA dhe ka atlantikist në rajone të tjera të botës, në Azi, në Australi, në Kinë, në Turqi. Ka një lobi liberal kudo, ekziston një rrjet liberal i Globalistëve në të gjitha shoqëritë, veçanërisht midis këtyre elitave. Nga ana tjetër, ka të tillë që natyrshëm janë në favor të Kontinentalistëve. Me Biden, po kthehet gjeopolitika klasike. Shpresoj se ky do të jetë një rikthim. Trump u përpoq të shpëtonte Atlantikistët. Në fakt, Trump është më afër neokonëve, jo me krahun e majtë të partisë së tij. Ky është imperializëm i vërtetë. Kapitalizmi ultra liberal, agresiv, perëndimor. Ky është fituesi në SHBA. Kështu që po kthehet gjeopolitika klasike botërore. Vija detare kundër tokës; forcat detare kundër forcave tokësore; Atlantizmi kundrejt Euroazianizmit. Por me një ndryshim shumë të rëndësishëm. Tani e dimë që populli amerikan është në anën tonë. Kjo nuk është një luftë kundër SHBA-së, sepse disa nga njerëzit e SHBA-së po luftojnë armikun tonë. Do të thotë po ashtu se kemi armiq të brendshëm. Tani duhet të jemi shumë vigjilentë kundër rrjetit liberal Atlantikist, në Turqi, Kinë, Iran, Rusi dhe në çdo vend. Sepse kjo nënkupton një gjeopolitikë asimetrike dhe një gjeopolitikë shumë më komplekse, krahasuar me kohën e Trumpit.

“Duhet të qëndrojmë krahë për krahë”

Me strategjinë e SHBA-së për zhvillimin e aleancave të saj rajonale kundër Kinës - megjithëse ju thatë që kjo do të ndryshojë në një farë mase - SHBA; me pjesëmarrjen e Australisë, Indisë dhe Japonisë, formoi një aleancë të quajtur Aleanca QUAD. Këto kuartete përfunduan veprimtarinë më të rëndësishme ushtarake të 10 viteve të fundit me emrin Stërvitja Detare 'Malabar', kohë më parë. Si e vlerësoni këtë stërvitje? A mund të ketë një mjedis të nxehtë konfliktesh në rajon së shpejti?

Unë mendoj se kjo u bë kundër projektit të Brezit dhe Rrugës të Kinës. Për arsye se Kina po përpiqet të rrisë ndikimin e saj politik në zonën bregdetare të Euroazisë, veçanërisht në Euroazinë Jugore. Por sidomos kur Xi Jinping e nxiti Vladimir Putinin të merrte pjesë në projektin Brezi dhe Rruga, u ndërmorr një hap për të zgjeruar kufijtë drejt Euroazisë Veriore. Në këtë mënyrë, në një kuptim, u zgjerua korniza drejt një iniciative të unifikuar Euroaziatike. Tani duhet të jemi të gatshëm për luftë. Unë mendoj se Malabar 2020 e nënkupton këtë, ata po përgatiten. E njëjta gjë vlen edhe për rajonin e Hong Kongut dhe Tajvanit. Është e nevojshme të jesh i kujdesshëm atje. Sepse jam i sigurt se demokratët do të fillojnë një revolucion me ngjyra në Hong Kong kundër territorit të Kinës. Unë mendoj se Tajvani do të fitojë mbështetje të jashtëzakonshme nga SHBA-ja e Bidenit. Pra, ne duhet të jemi të gatshëm për përballje. Kina nuk ka mundësi të hyjë e vetme në këtë përballje. Bota unipolare është akoma shumë e fuqishme. Pra, kur kemi ardhur në këtë pikë, ne duhet të vijmë krah për krah për të mbrojtur Kinën së bashku; Rusia, Turqia, Irani ... Kur të vijë dita, Rusia do të kërcënohet nga të njëjtët Atlantikistë dhe ne duhet të bashkohemi për Rusinë. Turqia dhe Erdogan gjithashtu janë në të njëjtin rrezik, duke u përballur me të njëjtin kërcënim. Ne duhet të qëndrojmë përkrah Turqisë dhe Erdoganit në Mesdheun lindor. Sa i përket Iranit, kur ka një sulm ndaj Iranit, ne duhet të mbrojmë atë së bashku dhe kundër luftës kundër zgjerimit të tyre. Të mbrojmë paqen, drejtësinë, lirinë dhe pavarësinë, në emër të gjithë njerëzimit ...

I nderuar profesor, keni ndonjë gjë për të shtuar?

Kam vetëm një përgjithësim: Tani ne, pra itelektualët, strategët dhe politikanët tanë nga Kina, Rusia dhe Turqia, duhet të jenë më të lidhur me njëri -tjetrin. Ata duhet të flasin dhe diskutojnë më shumë me njëri-tjetrin. Ne duhet të flasim më shumë për pozicionin tonë në rajon dhe për çështje që shqetësojnë të gjithë botën. Ne duhet të bëjmë një hartë të përgjithshme gjeopolitike. Duhet të ndajmë njohuritë, vlerësimet tona dhe të korrigjojmë njëri-tjetrin. Kjo na duhet jo vetëm për të deklaruar gjërat, por edhe për të dëgjuar dhe kuptuar njëri-tjetrin. Këta ishin tituj shumë të rëndësishëm dhe kritikë, faleminderit juve dhe radios tuaj.Burimi : İntizar