Maroku dënon karikaturat që fyejnë Islamin, Profetin Muhammed

Publikuar në Tet. 29, 2020, 2:37 a.m.

Qeveria marokene theksoi se publikimi i imazheve fyese pasqyron "mungesën e pjekurisë së autorëve të tyre".

Maroku dënon karikaturat që fyejnë Islamin, Profetin Muhamed. Foto: Ministri i Punëve të Jashtme të Marokut dhe homologu i tij francez Le Drian

Rabat - Maroku është bashkuar me një grup vendesh që kanë denoncuar botimin sistematik të karikaturave që fyejnë Islamin dhe Profetin Muhammed.

Ministria e Punëve të Jashtme të Marokut tha në një deklaratë të Dielën se këto veprime "pasqyrojnë mungesën e pjekurisë së autorëve të tyre".

"Liria e një individi mbaron atje ku fillon liria e të tjerëve dhe bindjet e tyre," theksoi ministria.

Ministria e jashtme e Marokut tha se liria e shprehjes nuk mund të justifikojë provokimin dhe sulmet fyese ndaj Islamit në asnjë arsye ose rrethanë.

"Përderisa Mbretëria e Marokut dënon të gjitha veprimet e errëta dhe barbare të dhunës të kryera në emër të Islamit, ajo denoncon këto provokime që ofendojnë shenjtërinë e fesë Islame," nënvizonte deklarata.

Maroku u bashkua me shumë vende arabe dhe myslimane që kanë denoncuar veprime që nxisin pakënaqësi, duke bërë thirrje për "diskrecion dhe një frymë respekti për të tjerët" për të promovuar bashkëjetesën dhe dialogun konstruktiv midis feve.

Disa vende të tjera myslimane gjithashtu dënuan ribotimin e karikaturave fyese.

Dënimi vjen pas shpërndarjes së imazheve fyese për myslimanët pas vrasjes së mësuesit francez Samuel Paty më 16 tetor.

Një student 18-vjeçar nga Çeçenia i preu kokën mësuesit të historisë për shfaqjen e karikaturave të Profetit Muhamed gjatë një mësimi mbi lirinë e shprehjes.

Karikaturat janë ribotuar në të gjithë Francën në përgjigje të vrasjes dhe madje janë projektuar në ndërtesat qeveritare në Montpellier dhe Toulouse.

Zemërimi kundër prevalencës në rritje të Islamofobisë në Francë i parapriu vrasjes.

Më parë në tetor, Presidenti francez Emmanuel Macron qortoi ata që kritikuan revistën satirike Charlie Hebdo për botimin e karikaturave ofenduese.

Macron mbështeti Charlie Hebdo, duke thënë se "Islami është në krizë" në të gjithë botën.

Ai gjithashtu u zotua të miratojë një ligj të rreptë kundër "separatizmit islamik" dhe u zotua të mos lejojë hoxhallarë nga vendet myslimane të hyjnë në Francë.Burimi : Marocco World News