BE e shqetësuar rreth shembjeve izraelite në Bregun Perëndimor, Kuds

Publikuar në Shta. 15, 2020, 12:52 a.m.

Bashkimi Evropian (BE) shprehu shqetësim në lidhje me prishjen e shtëpive dhe strukturave palestineze nga Izraeli në Bregun Perëndimor të okupuar.

Të martën, misionet e BE në Jerusalem, al-Kuds dhe Ramallah thanë në një deklaratë se prishjet, të cilat përfshijnë struktura që ishin ndërtuar nga fonde nga BE ose vendet anëtare të BE, kishin çuar në zhvendosjen e palestinezëve dhe kishin prekur negativisht komunitetet palestineze.

Misionet e BE thanë që nga janari deri më 31 gusht, një total prej 107 njësish banimi dhe 46 njësi të tjera, duke përfshirë dyqane dhe depo, ishin rrafshuar vetëm në Jerusalemin Lindor, al-Kuds.

Ata gjithashtu shprehën shqetësimin se prishjet kishin vazhduar në territoret e okupuara pas shpërthimit të pandemisë COVID-19 në fillim të Marsit dhe përkundër "detyrimeve të ndryshme të fuqisë pushtuese sipas ligjit ndërkombëtar humanitar", duke i bërë thirrje regjimit të Tel Avivit të ndalonte prishjet.

"Në përputhje me pozicionin e gjatë të BE-së mbi politikën e zgjidhjes së Izraelit, të paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar, dhe veprimet e ndërmarra në atë kontekst, të tilla si transferime të detyrueshme, dëbime, prishje dhe konfiskime të shtëpive, BE edhe një herë i bën thirrje autoriteteve izraelite të ndalojnë prishjet e strukturave palestineze, "thanë misionet, sipas Press TV.

Ata e përfunduan deklaratën duke thënë se politika aktuale e shkatërrimit ishte në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar dhe "minon qëndrueshmërinë e zgjidhjes me dy shtete dhe perspektivën për një paqe të qëndrueshme në rajon".

Zyrtarët izraelitë kanë lëshuar gati 650 urdhra rrënimi kundër strukturave në pronësi të Palestinës në Jerusalem, al-Kuds që nga fillimi i vitit aktual.

Autoritetet izraelite pretendojnë se urdhrat e rrënimit kryhen sepse strukturat në pronësi të Palestinës janë ndërtuar pa lejet e kërkuara të ndërtimit. Nga ana tjetër, palestinezët argumentojnë se një autorizim i tillë është mohuar në mënyrë rutinore.

Më shumë se 600,000 izraelitë jetojnë në mbi 230 vendbanime të ndërtuara që nga pushtimi izraelit i 1967 në territoret palestineze të Bregut Perëndimor të okupuar dhe Jerusalemit Lindor al-Kuds.

Të gjitha vendbanimet izraelite janë të paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar.

Forcat izraelite arrestojnë 50 palestinezë në Bregun Perëndimor

Të hënën vonë dhe në orët e para të së martës, forcat izraelite sulmuan zona të ndryshme të Bregut Perëndimor të okupuar dhe arrestuan të paktën 50 palestinezë, njoftoi agjencia e lajmeve Ma’an.

Raporti tha se forcat izraelite arrestuan 43 palestinezë në al-Khalil (Hebron) dhe arrestuan shtatë të tjerë në qytetet Betlehem dhe Ramallah.

Fushata e arrestimit ka qenë më e madhja që nga fillimi i këtij viti, tha një deklaratë nga Klubi Palestinez i të Burgosurve të Martën, duke shtuar se forcat izraelite kishin arrestuar më shumë se 3,000 palestinezë në Bregun Perëndimor midis janarit dhe gushtit.

Në një raport të veçantë, Qendra Palestineze e Informacionit tha se fushata e arrestimit kishte për qëllim arrestimin e anëtarëve dhe disa udhëheqësve të lëvizjes palestineze të rezistencës së Hamasit.Burimi : IQNA