Shefi i OKB kërkon hetim mbi dhunën e policisë kundër protestuesve amerikanë

Publikuar në Qershor 12, 2020, 10:36 p.m.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB Antonio Guterres ka kërkuar kufizim nga autoritetet amerikane ndaj protestuesve dhe bëri thirrje për hetim mbi akuzat e dhunës policore, tha zëdhënësi i tij.

Protestat duhet të mbeten paqësore, ndërsa "autoritetet duhet të tregojnë përmbajtje ndaj përgjigjes ndaj demonstruesve në SH.B.A. si në çdo vend tjetër të botës", beson Guterres, sipas zëdhënësit Stephane Dujarric.

"Ne kemi parë gjatë ditëve të fundit raste të dhunës në polici", u tha Dujarric gazetarëve në Kombet e Bashkuara në Nju Jork, ku mbahen protesta çdo natë që nga e mërkura për vdekjen e një afrikano-amerikani, George Floyd, në duart e policisë  në Minneapolis.

"Të gjitha rastet padyshim duhet të hetohen. Forcat e policisë në të gjithë botën duhet të kenë trajnim adekuat për të drejtat e njeriut," u tha ai gazetarëve.

Vdekja e Floydit më 25 maj në Minneapolis ka shtuar protestat në të gjithë SHBA që janë ndezur në mënyrë të përsëritur vitet e fundit për vrasjet e policisë kunder aerikanëve të zinj.

Dujarric tha se Gutteres është gjithashtu i shqetësuar për sulmet e policisë ndaj gazetarëve gjatë protestave të cilat kanë goditur dhjetëra qytete amerikane, në shumë raste duke u shndërruar në dhunë dhe duke rezultuar në zjarrvënie dhe plaçkitje.

"Kur gazetarët sulmohen, shoqëritë sulmohen. Asnjë demokraci nuk mund të funksionojë pa lirinë e shtypit," tha ai.

Ditët e fundit, shumë gazetarë kanë pasur takime të tensionuara me policinë gjatë demonstratave mbarëkombëtare kundër racizmit dhe brutalitetit të policisë.

Linda Tirado, një fotografe e pavarur, aktiviste dhe autore, u qëllua në syrin e majtë të premten ndërsa mbuloi protestat në rrugë në Minneapolis.

Oficerët e Patrullës Shtetërore të Minesotës arrestuan një ekip raportimi CNN drejtpërdrejt të premten. Po atë ditë, një reporter televiziv në Louisville, Ky., U godit nga një oficer, i cili dukej se po synonte, ndërsa ajo mbulonte protestën në televizionin live.

Arrestimi i ekipit të CNN tërhoqi kritika nga avokatët e Ndryshimit të Parë dhe një falje nga guvernatori i Minesota, por ka pasur dhjetëra raste të tjera të gazetarëve që morën një trajtim të ashpër në duart e oficerëve të policisë ndërsa mbuluan protestat. Në intervistat, reporterët thanë se ata e kishin identifikuar veten si anëtarë të shtypit para se policia të gjuante predha, të tërhiqte armët e tyre.

Shumë reporterë, fotografë dhe avokatë të shtypit thanë se trajtimi i gazetarëve nga oficerët e policisë ditët e fundit pasqyronte një erozion të besimit në median e lajmeve që ka depërtuar në zbatimin e ligjit nën Presidentin Trump, i cili ka gjykuar mbulimin kritik të administratës së tij "lajme të rreme" dhe ka etiketuar shpesh disa organizata lajmesh dhe gazetarë me variante të shprehjes "armiq të njerëzve".