Autoriteti Palestinez përfundon të gjitha marrëveshjet me Izraelin, SH.B.A.

Publikuar në Maj 26, 2020, 3:43 a.m.

Presidenti palestinez Mahmud Abbas i dha fund të gjitha marrëveshjeve me Izraelin dhe Shtetet e Bashkuara në përgjigje të planit të  regjimi izraelit për të aneksuar pjesë të Bregut Perëndimor të okupuar. 

Mahmud  Abbas njoftoi në një deklaratë të martën se ai synon të mos respektojë marrëveshjet e sigurisë dhe mirëkuptimet e nënshkruara midis Tel Aviv dhe Organizatës së Clirimtare  të Palestinës (PLO), si dhe bashkëpunimit me Shtetet e Bashkuara.

"Organizata e Clirimtare e Palestinës dhe shteti i Palestinës kanë  shfuqizuara, që nga sot, të të gjitha marrëveshjet  dhe mirëkuptimet me qeveritë amerikane dhe izraelite dhe të të gjitha angazhimeve të bazuara në këto mirëkuptime dhe marrëveshje, përfshirë ato të sigurisë", tha Abbas në Deklarate.

Presidenti palestinez theksoi se masa ishte në reagim ndaj planeve të regjimit izraelit për të aneksuar pjesë të Bregut Perëndimor të okupuar dhe Luginës Jordan, e cila ishte parashikuar në të ashtuquajturën Marrëveshje të Shekullit të Presidentit amerikan Donald zbuluar në fillim të këtij viti.

"Ne i japim përgjegjësi të plotë administratës amerikane për okupimin e popullit palestinez, dhe e konsiderojmë atë një partner kryesor në veprimet dhe vendimet e Izraelit kundër të drejtave të popullit palestinez," nënvizoi Abbas, sipas Press TV.

Më parë gjatë ditës, Gjermania dhe Autoriteti Palestinez lëshuan një deklaratë të përbashkët duke shprehur "shqetësim të madh" për qëllimin e deklaruar të Izraelit për të vazhduar me planin e aneksimit.

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu, i cili po përballet me një numër të aktakuzave penale, ka kohë dhe përsëri njoftoi se do të fillojë planet për aneksimin e më shumë zonave në Bregun Perëndimor të okupuar në 1 korrik, në përputhje me skemën e paqes së Trump, duke zemëruar më tej palestinezët.

Presidenti amerikan zbuloi zyrtarisht skemën e tij, të ashtuquajturën marrëveshje të shekullit, në janar në Shtëpinë e Bardhë me Netanyahu në anën e tij, ndërsa përfaqësuesit palestinezë nuk u ftuan.

Propozimi i dorëzohet kërkesave të Izraelit ndërsa krijon një shtet palestinez me kontroll të kufizuar mbi sigurinë e vet dhe kufijtë, duke përfshirë Jerusalemin e okupuar al-Kuds si "kryeqytetin e pandarë të Izraelit" dhe duke i lejuar regjimit të aneksojë vendbanimet në Bregun Perëndimor dhe Luginën Jordan .

Skema shumë provokuese e Trump, e cila mohon më tej të drejtën e kthimit të refugjatëve palestinezë në atdheun e tyre, është gjithashtu në mosrespektim të plotë të rezolutave të Këshillit të Sigurimit të KB dhe refuzuar nga shumica dërrmuese e Bashkësisë Ndërkombëtare.

Palestinezët duan Bregun Perëndimor si pjesë të një shteti të ardhshëm të pavarur Palestinez me Jerusalemin Lindor al-Kuds si kryeqytetin e tij. Por planet për zgjerimin dhe aneksimin agresiv të zgjidhjes së Izraelit kanë shkaktuar një goditje serioze për çdo perspektivë paqeje.

Raundi i fundit i bisedimeve izraelitë-palestinezë u shemb në vitin 2014. Ndër pikat kryesore që qëndronin në ato bisedime ishte zgjerimi i vazhdueshëm i zgjidhjes së Izraelit në territoret palestineze.

Më shumë se 600,000 izraelitë jetojnë në mbi 230 vendbanime të ndërtuara që nga okupimi izraelit i 1967 në territoret palestineze të Bregut Perëndimor dhe Jerusalemit Lindor,  al-Kuds.