Irani do të rihapë qindra xhami pasi lehtësoj bllokimin e koronavirusit

Publikuar në Maj 8, 2020, 12:01 a.m.

Presidenti iranian Hassan Ruhani tha që xhamitë do të rihapen në pjesë të mëdha të vendit të hënën, pasi ato u mbyllën në fillim të marsit mes shpërthimit të koronavirusit më vdekjeprurës të Lindjes së Mesme.

Hassan Rouhani tha se 132 qarqe, rreth një e treta e ndarjeve administrative të vendit, "do të rihapin xhamitë e tyre që nga nesër".

"Distanca sociale është më e rëndësishme se lutja kolektive," shtoi ai, duke argumentuar se Islami e konsideron të detyrueshëm sigurinë, ndërsa lutja në xhami vetëm "rekomandohet".

Qarqet në shënjestër janë "me rrezik të ulët", tha Rouhani në një takim televiziv.

Ai tha se komisioni po merrte përsipër rihapjen e shkollave deri më 16 maj për të lejuar një muaj orë mësimi përpara pushimit të verës.

Koronavirusi ka mbytur më shumë se 6,150 dhe ka infektuar mbi 96.440 në Iran që kur njoftoi rastet e tij të para në mes të shkurtit.

Hassan Rouhani pohoi se vizitat në spital mbi infeksione të mundshme ishin "shumë më të ulëta" në krahasim me javët e fundit.

Irani të shtunën raportoi numrin më të ulët ditor të infeksioneve të reja që nga 10 marsi .