A duhet ta pushtojë Izraeli Gazën?

Publikuar në Tet. 18, 2019, 3:01 a.m.

Ndërsa zhgënjimi izraelit rritet  për dhunën që del nga Gaza, ideja e një pushtimi tokësor, dhe një herë e përgjithmonë për të përfunduar me agresionin e Hamasit, bëhet më tërheqës. Kryeministri Benjamin Netanyahu e ka mbështetur këtë qasje, duke thënë se "Me siguri nuk do të ketë zgjidhje tjetër për të rrëzuar regjimin e Hamasit

" Ndërsa simpatizant ndaj këtij impulsi, shqetësohem se shumë vëmendje i kushtohet taktikave dhe jo sa duhet për qëllimet. Rezultati mund të jetë i dëmshëm për aleatin kryesor të Amerikës së Lindjes së Mesme.

Qëndrimet ndaj Gazës janë në rrjedhë. Efraim Inbar, strategu që drejton Institutin e Jeruzalemit për Studime të Sigurisë, për vite me radhë mbrojti "mbjelljen e barit" si "strategjinë e Izraelit për një konflikt të zgjatur." të energjisë. Nënkuptuar në këtë qasje është një pranim që, shumicën e kohës, Izraeli pranon agresionin nga Gaza, me dëmtimin e shoqëruesit të tij në pronë dhe jetën. Kohët e fundit në maj të vitit 2019, ai e hodhi poshtë kërcënimin palestinez për Izraelin si një "telashe strategjike".

Por z.Inbar kohët e fundit njohu kostot e larta të këtij pasiviteti dhe tani bën thirrje për një "pushtim të kufizuar tokësor" të territorit: Pse? Sepse "një operacion terren afatshkurtër do të sjellë rezultate më të mira sesa veprimtaria e Izraelit deri më tani [d.m.th., kositja e lëndinës".

Ne duhet të manovrojmë brenda territorit të armikut, t'i gjejmë ato dhe t'i shkatërrojmë, ose t'i lidhim duart e anëtarëve të tij. "

Të tjerët pajtohen. Për shembull, Ayelet Shaked, drejtuesi i partisë New Right, bën thirrje për një operacion të gjerë ushtarak në Gaza: "Ne duhet të zgjedhim kohën më të mirë për ne, evakuimin e qytetarëve izraelitë që jetojnë në qytete përgjatë zarfit të Gazës, në mënyrë që të japim na fleksibilitet maksimal dhe duhet ta heqim terrorin nga Gaza. "

Këto analiza, unë i përgjigjem këshillës së thjeshtë, por të thellë të Carl von Clause : Së pari vendosni politikën tuaj, pastaj strategjinë tuaj, pastaj taktikat tuaja. Ose me thjeshtë:

Filloni të kuptoni se çfarë dëshironi të arrini përmes përdorimit të forcës, atëherë vendosni skicat e gjera të qasjes tuaj, pastaj mjetet specifike.