Ajetullah Hatami: Trump me mire të vdesë irrituar nga dëshira e tij për të negociuar me Iranin

Publikuar në Shta. 14, 2019, 11:43 p.m.

Nuk eshte normale, eshte çmendi  për të negociuar me ata që thyejnë premtimet e tyre, tha udhëheqësi i namazit të së premtes në Teheran, Ajetullah Ahmad Hatami, duke iu referuar idesë së bisedimeve midis Teheranit dhe Uashingtonit rreth paktit  berthamor te cilin nuk e pranoi, qe kishin nenshkruar me  2015.

"Siç ka thënë presidenti ynë, ne nuk jemi të çmendur për të negociuar me amerikanët," u tha Hatami besimtarve në Teheran të Xhuman.

"Siç ka thënë udhëheqësi suprem, nuk do të ketë negociata me SH.B.A., dhe autoritetet dhe njerëzit qe bien dakord për këtë."

"Negociatat nën presion janë dorëzim dhe populli iranian kurrë nuk do të tolerojë një turp të tillë," shtoi ai.

Ajetullah Hatami vuri në dukje se SH.B.A dhe presidenti i saj, Donald Trump, kanë nevojë për ta sjellë Iranin në tryezën e bisedimeve ", por duke pasur parasysh qasjen e miratuar nga Sh.B.A dhe Trump, ata do të duhet ta marrin këtë ëndërr në varrin e tyre."

Sh.B.A., nën Trumpin, herë pas here ka treguar gatishmërinë e tij  për të zhvilluar bisedime me Teheranin, ndërsa braktisi marrëveshjen bërthamore të vitit 2015 me Iranin dhe ribërjen e sanksioneve që marrëveshja kishte shpëtuar në mënyrë që të bënte presion të ri jashtëzakonisht të madh në ekonominë e Iranit.

Ideja e bisedimeve me Amerikën e Trumpit  është refuzuar në mënyrë të vendosur nga Udhëheqësi i Revolucionit Islamik, Ajetullah Ali Khamenei, i cili ka fjalën e fundit në çështje kritike.

Gjithashtu të martën, Presidenti Hassan Rouhani përjashtoi mundësinë e bisedimeve me Uashingtonin, duke thënë se Shtetet e Bashkuara duhet të heqin të gjitha sanksionet e saj mizore kundër Iranit dhe të fillojnë të respektojnë të drejtat e kombit si një "hap të parë" drejt dialogut.

Ai theksoi se Republika Islamike nuk do të përfshijë asnjë negociatë vetëm për opsionet e fotografive.

"Ne kërkojmë t'i zgjidhim çështjet dhe problemet në mënyrë racionale por nuk jemi pas opsioneve fotografike. Për secilin që dëshiron të bëjë një foto me Hassan Rouhanin, kjo nuk është e mundur "nëse ajo palë zgjedh të heqë anash të gjitha sanksionet shtypëse dhe të respektojë të drejtat e popullit iranian, tha presidenti.

Gjatë predikimit të së Xhumase,  Ajetullah Hatami gjithashtu theksoi se Trumpi  kishte thënë gjatë  fushatës së tij për vitin 2016 që Hillary Clinton dhe administrata Obama krijuan Daesh (ISIL).

"Ata gjithashtu krijuan talebanët dhe të gjitha grupet terroriste janë disi të lidhura me ta," tha Hatami.

"Sa interesante, ata flasin për luftimin e terrorizmit," shtoi ai.