Brenda tri ditëve, një palestinez u vra ra, 95 të plagosur në Jerusalem, al-Kuds

Publikuar në Gus. 22, 2019, 12:24 a.m.

Në tre ditët e fundit, policia pushtuese iraelite në Jerusalem vrau një civil palestinez, plagosi mbi 95 të tjerë dhe arrestoi rreth 30 në rrethin Issawiya, një zhvillim i parë nga palestinezët si pjesë e përpjekjeve të Izraelit për të dëbuar vendasit nga qyteti i tyre i shenjtë.

Policia ka vendosur masat masive ndëshkuese kundër banorëve lokalë në Issawiya, duke sulmuar shtëpitë dhe spitalet e tyre, duke i brutalizuar ato, duke shkaktuar dëme në automjetet dhe pronën e tyre dhe duke imponuar dënime financiare dhe kufizime lëvizjeje ndaj tyre.

Të enjten e kaluar,  një oficer policie izraelite vrau me gjakgjakftohtësi  20 vjeçarin Muhamed Obeid gjatë përleshjeve që shpërthyen me të rinjtë lokal pasi forcat policore sulmuan një protestë në Issawiya. Që nga ajo ditë, autoriteti i okupimit izraelit është arrestuar nga organi i martire Obeid.

Mbi 95 palestinezë nga Issawiya janë lënduar gjithashtu gjatë ngjarjeve që filluan të enjten e kaluar.

74 prej këtyre shtetasve vuanin nga plagë plumbash, shtatë nga thyerje dhe 15 nga thithja e gazit lotsjellës, sipas një burimi të Gjysmëhënës së Kuqe.

Gjatë të njëjtës  ditë, rreth 30 qytetarë nga Issawija u rrëmbyen, kryesisht nga shtëpitë, nga forcat policore izraelite. Paraburgimi i shumicës së tyre është zgjatur deri të hënën ose të martën.

Të enjten e kaluar, shumica e banorëve të Issawiya morën pjesë në një protestë kundër ekspozimit të tyre ndaj praktikave agresive dhe raciste nga autoritetet e okupimit izraelit, sidomos shkatërrimin e shtëpive dhe të pronave.