Droni amerikan i shkatërruar nga Irani është një aeroplan prototip prej 200 milion dollarësh

Publikuar në Qershor 25, 2019, 2:53 a.m.

Droni ushtarak i SHBA-ve i rrëzuar nga Irani në Gjirin Persik të enjten ishte një model i fluturimit të prototipit që i përkiste Marinës.       Për vite me rradhë  Marina ka vendosur Demonstratorin e Mbikqyrjes Detare të Zonës së Lartë, ose BAMS-D, për të ngritur një bazë emergjence, duke vendosur automjete ajrore pa pilot për 737 që të mbikëqyrin Sirinë dhe Iranin.

Aeroplani i paarmatosur BAMS-D u rrëzua nga një sistem raketash  iraniane, ndërsa vepronte në hapësirën ajrore ndërkombëtare mbi ngushticën e Hormuzit, tha Kapiteni i Marinës, Bill Urban dhe  Zëdhënësi i Komandës Qendrore të SH.B.A  për The Daily Beast përmes email-it.

"Raportet iraniane se avioni ishte mbi Iranin janë të rreme," shtoi Urban.

Vendimi i Pentagonit për të vendosur  BAMS-D nënvizon urgjencën ushtarake mes tensioneve në rritje midis Shteteve të Bashkuara dhe Iranit.      Para hedhjes poshtë, Marina kishte vetëm katër kopje të BAMS-D, i cili është një variant detar i RQ-4 Global Hawk që Northrop Grumman ndërton për Forcën Ajrore.

Një Global Hawk i vetëm kushton më shumë se 200 milionë dollarë, duke llogaritur koston e sensorëve të saj. Operatorët kontrollojnë dronin nga stacionet e punës në terren, duke dërguar komanda nëpërmjet satelitit tek avioni pa pilot.

Pentagoni filloi të zhvillonte Hawk Hawk dhe variantet e saj në vitet '90, duke shpresuar për të zëvendësuar avionët e spiunazhit U-2 të Luftës së Ftohtë.

Ideja ishte se një avion pa pilot, pa pilot në bord, mund të qëndronte më lart dhe të fluturonte me misione më të rrezikshme se sa një U-2.

Hawk Global dhe variantet e tij mund të rrethojnë deri në 65,000 metra për 30 orë, ndërsa njëkohësisht mbajnë një aparat fotografik, një sensor infra të kuqe dhe një radar që mund të ndjekë objektivat lëvizëse.

Në fund, Forca Ajrore vendosi të mbajë U-2 dhe të ndërtojë forcën e dhjetra RQ-4. Drones gjigande me krahët e krahut 131 këmbë kanë fluturuar mbi Irakun dhe Afganistanin. Në vitin 2008, Marina bleu Northrop më shumë se 1 miliard dollarë për të filluar zhvillimin e një versioni të Global Hawk me modifikime për ndjekjen e anijeve.