Këngëtarja Dua Lipa viziton refugjatët sirianë dhe palestinezë në Liban

Publikuar në Prill 21, 2019, 12:33 a.m.

Këngëtarja Dua Lipa vizitoi Libanin me UNICEF këtë javë për të kaluar kohë me refugjatët sirianë dhe palestinezë, ku mori pjesë në vallëzimin traditonal të Levantines Debke.

Fituesja e  çmimit Grammy e  lindur në Londër dhe mbështetër nga UNICEFt, familja e së cilës  erdhi nga Kosova, e cila do të përfshihej në luftë, foli me fëmijët dhe të rinjtë rreth sfidave të tyre në gjetjen e mundësive dhe edukimit në vendin e tyre pritës.

Lipa vizitoi vendbanimin Terbol në luginën Bekaa ku OJQ-ja libaneze ka humbur projekte për të rinjtë.

"Ju mund të lexoni rreth kushteve apo të shihni sfidat në TV, por ju nuk ndjeni me të vërtetë rrethanat absolute të tmerrshme për refugjatët nga Siria derisa t'i shihni ato me sytë tuaj", tha Lipa.

"Por gjëja më e fuqishme që pashë ishte shpresa," vazhdoi Lipa, duke përshkruar një vajzë 15-vjeçare të quajtur Jazii, e cila ëndërron të fillojë një biznes për make-up.

"Dhe pavarësisht nga të gjitha justifikimet që ajo duhet të heqë dorë, ajo është çdo ditë duke studiuar, duke praktikuar dhe duke mësuar zanatin e saj në mënyrë që një ditë të realizoi ëndrrën e saj të vërtetë".

Lipa gjithashtu vizitoi Burj al-Barajneh, një kamp palestinez, duke kaluar kohë me fëmijët palestinezë dhe sirianë.

Më shumë se 1 milion refugjatë sirianë, nga të cilët 500,000 janë fëmijë, jetojnë në Liban. Duke u larguar nga konflikti sirian, i cili filloi tetë vjet më parë, shumë njerëz ende luftojnë për të hyrë në kujdesin shëndetësor dhe arsimin.

"Ne jemi të lumtur që kemi mbështetjen e kampiones botërorë si Dua Lipa që mbështesin fëmijët e cenueshëm", tha përfaqësuesja e UNICEF-it  në Liban, Tanya Chapuisat.

"Ajo u takua dhe fuqizoi të rinjtë të cilët, si ajo, kanë ide dhe energji për të krijuar një botë më të mirë dhe për këtë arsye e falënderojmë atë për përforcimin e tregimeve dhe ëndrrave për të rinjtë", thotë UNICEF në të gjithë Libanin.

Prindërit kosovarë-shqiptarë të këngëtarëve dhe këngëtarëve ikën nga Ballkani në vitin 1992 për shkak të konfliktit. Dua Lipa u kthye në Kosovë me familjen e saj kur ishte 11 vjeç.

"Prindërit e mi kanë ikur nga rajoni i shkatërruar nga lufta dhe kanë ndërtuar një jetë për veten e tyre në një vend të ri dhe secili prej fëmijëve refugjatë që kam takuar ka prindërit ashtu si unë, të cilët janë përpjekur të marrin vendimet më të mira ata mundën për familjet e tyre ", tha Dua Lipa.