Rusija dhe Kina bllokuan rezoluten amerikane për Venezuelen

Publikuar në Mars 30, 2019, 3:57 a.m.

Dy shtete përdorën veton në një projekt me të cilin thirren zgjedhje të lira dhe pa u dorëzuar ndihma humanitare.

Kundër tekstit të paraqitur votoi Afrika e Jugut,  ndërsa nëntë vende mbështetën propozimin amerikan.

Rusija dhe Kina sot kanë përdorur veto në Rezolutën e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, duke u thirrur në zgjedhjet presidenciale "të lira, të drejta dhe të besueshme" në Venezuelë dhe "pa ndihmë humanitare" në këtë vend.

Protestat e propozuara u votuan edhe në Republikën e Afrikës së Jugut, ndërsa nëntë vende, kryesisht evropiane dhe latinoamerikane, mbështetën propozimin amerikan, transmetuan Beta.

Të përmbajtuara ishin  Guineja Eukatorijale, Guinea dhe Indonezia.

Ambasada e Perus, e cila votoi për rezolutën, tha se po punonte për "tekstin minimal ".

'SHBA- Kryefort në eskalacion'

Ambasadorja ruse në OKB Vasilij Nebenzja tha se do të thoshte një gjë e papranueshme që shkonte në "lirimin e presidentit".

"SHB-ja është kryefort në eskalacion. Qëllimi i tyre është ndrrimi I regjimit.”, tha Nebenzja.

Ambasadori francez Francois Delattre para se të votonte u tha se "Teksti amerikan nuk jep një bazë ligjore për përdorimin e forcës, as nuk paraqet sulmin ndaj sovranitetit të Venezuelës".

Vota e dyfishtë në Këshillin e Sigurimit është rast i e rrallë.

Ndërkaq këto raste janë votimi i Rusisë dhe Kinës në shkurt të 2017. kundër propozimeve franko-britanike për sanksionimin e përdorimit të armëve kimike në Siri.