Historia e Islamit ne Shqiperi (pjesa 4)

Publikuar në Nën. 19, 2018, 12:36 a.m.

Historia e Islamit ne Shqiperi (pjesa 4)

Dr. Olsi Jazexhi tregon ne pjesen e 4 te leksioneve te tij mbi historine e Islamizimit ne Shqiperi ne kohen e Perandorise Osmane. Ai flet per multikulturalizmin osman, ardhjen e popullatave te ndryshme ne vend, hapjen e medreseve, mejtepeve e xhamive dhe menyrat sesi njerezit u kthyen ne fene Islame. Tregon qe Islamizimi u be ne dy menyra: me konvertim dhe pranim te fese superiore Islame, dhe per interesa servilesh. Jazexhiu jep shembullin e Fahri dhe Arbana Xharres, Hashim Thaqit dhe Ramush Haradinajt qe jane bere katolik per servilosje ndaj Evropes dhe tregon sesi kesi laramanesh ka patur edhe ne kohen e Turqise. Ai flet gjithashtu per toponomine sllavo-arabo-iraniane te Shqiperise. Tregon sesi Kashari eshte qytet ne Iran dhe Afganistan, Yzberishti rrjedh nga fiset uzbeke - turke, Tirana vjen nga arabishtja, apo sesi emrat Peshkopi, Pogradec etj jane emra sllave.Burimi : Gazeta İmpakt