Më shumë se 200 varreza masive të viktimave të Daesh-it u gjetën në Irak

Publikuar në Nën. 14, 2018, 1:51 a.m.

Të vdekurit përfshijnë gratë, fëmijët, të moshuarit dhe personat me aftësi të kufizuara, si dhe pjesëtarët e forcave të armatosura të Irakut dhe policisë

Vendet e varrezave janë të përqendruara në katër provinca - Ninewa, Kiruk, Salah Al-Din dhe Anbar

Bagdad: Më shumë se 200 varre masive janë zbuluar në Irak në zonat e kontrolluara më parë nga militantët e Daeshit, tha të martën Kombet e Bashkuara.

Varret përmbajnë eshtrat e mijëra njerëzve, që besohet të jenë viktima të grupit militant të linjës së ashpër, të cilët në periudhën qershor-dhjetor 2014, pushtuan një siperfaqe të madhe të  Irakut verior dhe e deklaruan atë pjesë të të ashtuquajtur Halifati i tyre.

Të vdekurit përfshijnë gratë, fëmijët, të moshuarit dhe personat me aftësi të kufizuara, si dhe pjesëtarët e forcave të armatosura të Irakut dhe policisë, tha një raport i OKB.

Kombet e Bashkuara kanë thënë më parë se pothuajse 33,000 civilë u vranë nga grupi në Irak, me më shumë se 55,000 të plagosur.

Vendet e varrezave janë të përqendruara në katër provinca - Ninewa, Kiruk, Salah Al-Din dhe Anbar - në pjesën veriore dhe perëndimore të vendit, pranë kufirit me Sirinë.

Daesh ishte ngulitur në këto zona derisa disfata e tyre në dhjetor 2017 nga forcat irakiane të mbështetura nga një koalicion i udhëhequr nga SHBA.

Shtetet e Bashkuara vlerësojnë midis 6,000-12,000 trupave të përfshira në 202 varre të dokumentuara në raport. Por numrat e saktë ishin të vështirë për t'u vendosur, tha ajo, pasi vetëm 28 varre masive janë gërmuar deri tani, me vetëm zhvarrosjen e 1,258 trupave.

Këto vdekje ndodhën në atë që Kombet e Bashkuara e kanë quajtur një fushatë sistematike dhe  përhapje e dhunës ", e cila mund të përbëjë krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid".

Gjatë sundimit të tij trevjeçar, grupi terrorizoi banorët lokalë, duke kryer ekzekutime të mirë-publikuara të njerëzve të synuar për opozitën e tyre të perceptuar, lidhjet e qeverisë, orientimin seksual dhe më shumë.

Militantët gjithashtu synonin pjesëtarët e pakicave etnike dhe fetare, duke përfshirë të krishterët dhe Jazistë.

Varri më i vogël masiv, që gjendet në Mosul, përmban tetë trupa, ndërsa më i madhi, lugina e Al-Khasfa në jug të Mosulit, mendohet të ketë rreth 4.000 trupa.

Kombet e Bashkuara thanë se vendet duhet të mbrohen nga ndërhyrja ose kontaminimi për të siguruar drejtësinë dhe llogaridhënien.

Por organi i qeverisë irakiane i ngarkuar me ruajtjen e varreve masive thotë se është i pafinancuar dhe nuk ka personel të mjaftueshëm dhe nuk mund të mbrojë dhe të hetojë në mënyrë adekuate vendet që janë ende të mbushura me mina të pashpërthyera.

"Përcaktimi i rrethanave që lidhen me humbjen e konsiderueshme të jetës do të jetë një hap i rëndësishëm në procesin e zisë për familjet dhe udhëtimin e tyre për të siguruar të drejtat e tyre për të vërtetën dhe drejtësinë", tha Përfaqësuesi i OKB-së për Irakun.