Analisti irakian: Sanksionet kundër Iranit do të mbesin në letër

Publikuar në Nën. 8, 2018, 10:19 p.m.

Analisti i Irakut shkroi se siç parashikohej, dështimi i sanksioneve amerikane kundër Iranit u përcaktua në orët e para dhe është e sigurtë se sanksionet do të mbeten në letër.

Kassim al-Ajrash tha në një shkrim për Agjensinë e Lajmeve Irakiane Burath se Amerika madje përjashtoi tetë vende përpara njoftimit të një faze të dytë të sanksioneve të tyre unilaterale kundër Iranit, duke treguar paaftësinë e Uashingtonit për të ndalur plotësisht eksportet e naftës të Iranit.

Duke iu referuar opozitës nga Bashkimi Evropian, Indisë, Japonisë, Kinës dhe konsumatorëve të tjerë të naftës iraniane  ndaj masave të reja anti-iraniane, ai shkroi:

"Nuk do t'i zbatojmë këto sanksione, që rrjedhin nga një vendim izraelit i shteteve të Gjirit Persik, Arabisë Saudite dhe Izraelit dhe ato do të mbeten në letër. '

Analisti i Irakut shtoi se përjashtimi i tetë vendeve, përfshirë Indinë, Japoninë dhe Korenë e Jugut plotësisht tregon se sanksionet e reja kanë dështuar që në fillim dhe nuk do të zbatohen, ndërsa Shtetet e Bashkuara në skenën ndërkombëtare dhe madje edhe në Këshillin e Sigurimit po ashtu është  izoluar dhe i vetëm.

Ai vuri në dukje se vendet importuese të naftës e dinë se ndërprerja e importeve të naftës nga Irani do t'i bëjë me telashe, vështirë të gjejnë naftë alternative dhe do të rrezikojnë pozicionin e tyre si një klient i qëndrueshëm në blerjet e naftës iraniane në të ardhmen. Prandaj, ata rezistuan kundër vendimit të Trumpit.Burimi : IRNA