SHBA të gjitha sanksionet kundër Iranit, Teherani 'nuk mërzitet'

Publikuar në Nën. 8, 2018, 10:17 p.m.

Sankcionet, që do të vlejnë nga dita e hënë, kanë të bëjnë me sektorin transportues, financiar dhe energjitik të Iranit.

Vendet e Osamit do të përjashtohen nga sanksionet dhe do të jenë të lejuara për importimin e përkohshëm të naftës iraniane.

Administrata amerikane e presidentit Donald Trumpa njoftoi se do të rifillonte të gjitha sanksionet ndaj Iranit, të cilat fillimisht u pezulluan me nënshkrimin e marrëveshjes për vitin 2015, deklaroi sekretari amerikan i shtetit Mike Pompeo dhe ministri finansija Steven Mnuchin.

Sankcionet kanë të bëjnë me transportin, sektorin financiar dhe energji iraniane janë paket sanksionet që kur Trump u tërhoq nga një marrëveshje e re me Iranin në maj të këtij viti, transmeton AP.

Sankcionet do të vlejnë nga dita 5 nëntor, do të akuzohen edhe shtetet që nuk ndalen me importimin e naftës iraniane, si dhe kompanitë e jashtme që punojnë me kompanitë iraniane në "Listën e Zezë".

'Ne kemi njohuri dhe aftësi'

Sipas fjalëve të Pompea dhe Mnuchina, sanksionet do të jenë të vlefshme "derisa Irani të ndalojë të mbështesë terrorizmin, derisa të mos tërhiqet nga Siria dhe të ndalojë plotësisht programin e saj të zhvillimit të armëve të zjarrit dhe raketave balistike".

"Amerika nuk do të jetë në gjendje të zbatojë asnjë masë kundër vendit tonë të madh dhe të trim. Ne kemi njohuri dhe aftësi për të udhëhequr ekonominë e vendit", tha Ministri i Jashtëm i Iranit, Bahram Kassemi, në televizionin shtetëror, sipas Reuters.