Rusia kundërshton sanksionet e reja amerikane kundër Iranit

Publikuar në Tet. 25, 2018, 11:29 p.m.

Zëvendësministri i Jashtëm rus Sergey Ryabkov shprehu kundërshtimin e vendit të tij për sanksionet  amerikane kundër Iranit, duke thënë se Shtetet e Bashkuara duket të jetë duke marrë çdo mundësi për të ushtruar presion ndaj vendeve që nuk ndjekin politikat e saj.

Në strategjinë e re amerikane për të vendosur sanksione ndaj Iranit dhe Rusisë për rindërtimin Sirinë, ai tha se Moska e konsideron SHBA me sanksione të reja kundër Iranit, si dhe vendet e përfshira në rindërtimin sirian si një lëvizje negative.

Sergy Ryabkov më tej vuri në dukje se Moska do të vazhdojë bashkëpunimin e saj me Iranin në një gamë të gjerë çështjesh përfshirë dialogun politik dhe bashkëpunimin e ndërsjelltë në skenën ndërkombëtare.

SHBA synon të përdorë pozitën e saj të lartë në situatën e tregjeve financiare dhe dollarit si monedhë rezervë globale për të minuar Iranin, tha ai, duke vënë në dukje se Irani mund të kundërshtojë  lëvizjet destruktive të Uashingtonit përmes krijimit të një mekanizmi të mbrojtjes dhe bashkëpunimin me vendet me politika të mençura.

Zyra e kontrollit të aseteve të huaja të Departamentit Amerikan të Thesarit (OFAC) njoftoi të martën përfshirjen e disa institucioneve të tjera iraniane në listën e sanksioneve.

Kjo nuk është hera e parë që SHBA ka imponuar sanksione të njëanshme ndaj Iranit, pasi analistët e konsiderojnë atë në prag të planit anti-Iran në  gjatë vitit të kaluar, e cila ka çuar në izolimin globale Uashingtonit.

Aktualisht, BE po shqyrton bashkëpunimin e drejtpërdrejtë bankar me Iranin, i cili do të sigurojë veprimtari të vazhdueshme bankare dhe tregtare midis tyre.

Shtëpia e Bardhë është përballur me pengesa të mëdha në zbatimin e sanksioneve të naftës dhe energjisë, pasi është përballur me dyer të mbyllura për të bindur vendet e tjera që të përmbahen nga shitja e naftës iraniane.

Kina dhe India, si dy blerës të mëdhenj të naftës së Iranit janë në krye të vendeve kundërshtare, të cilat sfiduan sanksionet amerikane kundër Iranit.Burimi : IRNA