Muhammed Zarif: Koha për Izraelin për të hapur arsenalin e vet bërthamor për inspektorët

Publikuar në Shta. 29, 2018, 9:27 a.m.

Ministri i Jashtëm i Iranit ka kërkuar që regjimi sionist i Izraelit të pranojë dhe të hapë arsenalin bërthamor "të padeklaruar" ndaj inspektorëve të OKB-së.

Izraeli është vetmi regjimi në rajonin tonë me një "sekret" dhe program të "padeklaruar" të armëve bërthamore - duke përfshirë një "arsenal aktual atomik'," tha Muhammed-Xhevad Zarif dhe një tweet të premten me një referencë ndaj pohimeve të kryeministrit izraelit, Benyamin Netanyahu në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Netanyahu akuzoi Iranin se kishte një "depo sekrete" të materialit bërthamor. Ai gjithashtu e qortoi Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) për neglizhimin e magazinës së supozuar.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA)  në mënyrë të përsëritur ka konfirmuar angazhimin e Iranit ndaj detyrimeve të tij sipas marrëveshjes bërthamore, me raportin e saj të fundit që është lëshuar më 30 gusht.

"Koha për Izraelin që të hapë dhe të hapë programin e saj të paligjshëm të armëve bërthamore ndaj inspektorëve ndërkombëtarë", shtoi ministri i jashtëm iranian në një tweet.

Edhe pse nuk ka konfirmuar, Izraeli besohet gjerësisht se ka një masë armësh bërthamore.

Regjimi nuk ka pranuar të bashkohet me një traktat të mospërhapjes (NPT) pavarësisht nga presioni i Bashkësisë Ndërkombëtare.Burimi : IRNA