Sa mund të jetë kosto për SHBA-në dhe zionistët për një luftë kundër Iranit dhe Hizbullahut?

Publikuar në Shta. 18, 2018, 1:43 a.m.

Centrali Bërthamor Dimona dhe fabrikat me armë kimike në Haifa gjenden brenda rrezes së lëshimit të raketave të Hizbullahut dhe Iranit. Mendoni një re bërthamore mbi Tel Avivin, apo një rrjedhje të gazit helmues në Haifa. Armët bërthamore dhe kimike të Izraelit i janë kthyer tashmë në një barrë mbi shpinë.

Kërcënimi për përdorim të forcës ushtarake zakonisht është efektiv vetëm për sa kohë që nuk përdoret. Pas momentit të parë që përoret kjo forcë, avantazhi i agresorit në superioritetin material dhe preponderancën e fuqisë së sulmitpërfton një rëndësi dytësorë për rezultatin e luftës më të madhe. Shembujt e kësaj janë të shumtë.

Shtetet e Bashkuara e morrën këtë mësim nëmënyrën më të vështirë në Vietnam dhe Irak, dhe tani po merr të njëjtin mësim edhe në Afganistan. Izraeli zionist i ka zbuluar kufijtë e fuqisë së tij sulmuese kundër Hizbullahut në Liban në vitin 2006. Duke marëë parasysh dështimet e njëpasnjëshme të këtyre dy regjimeve djallëzore, përse Izraelitët zionistë dhe Shtetet e Bashkuara dhe Zioniste janë duke kërcënuar tani Iranin Islamik, i cili një fuqi shumë më të strukturuar sesa ato që këto regjime kanë hasur në të kaluarën? Dihet se zakonet e vjetra nuk lehtë. Kërcënimet dhe ngacmimet janë dy nga metodat që përdoren nga imperialistët dhe zionistët. Ata tregohen të shpejtë për përdorimin e forcës brutale kundër kundërshtarëve shumë të dobët. Pasi i ka sumuar në mënyrë të dhe të përsëritshme, amerikanët tashmë kanë filluar luftën ekonomike nëpërmjet sanksioneve dhe manipulimeve të monedhave të këtyre vendeve. Edhe Zionistët sa herë që ju teket të bëjnë luftë shkojnë dhe sulmojnë dy milion banorë të pambrojtur të rrethuarëtë Gazas.

Duke pasur parasysh rritjen e vazhdueshmetë histerisë së luftës së dhunshme kundër Iranit islamik, le të shqyrtojmë se çfarë do të ishte një skenar i mundshëm lufte. Megjithatë pikë së pari, është e rëndësihme që të rikujtoimë se çfarë ka thënë Imam Këhsilltar Seid Ali Jmenei muajin e kaluar. Ai hodhi poshtë mundësinë e luftës, ndërsa në të njëjtën kohë përjashtoi çdo mundësi për bisedime me SHBA-në pas ofertës së Donald Trump për të filluar negociatat. Ai ka thënë se“Nuk do të ketë luftë dhe unë ndaloj çdo bisedim me SHBA-në.” Refuzimi i bisedimeve nga Këshilltari fetar me SHBA-në është bazuar në një arsyetim të shëndoshë: Uncle Sam nuk është as i sinqertë as i besueshëm. Gënjeshtra dhe mashtrimi janë pjesë e ADN-së së tij.

Ndërkohë nëse i kthehemi mundësisë së një lufte le të supozojmë se Izraeli dhe/ose SHBA do të sulmonin Hizbullahun apo Iranin Islamik. Duke iu përgjigjur kërcënimeve të Trumpit, gjenerali Kasem Sulejmani, komandanti i Forcës së Jeruzalemit të Gardës së Revolucionit paralajmëroi SHBA-në duke thënë se“Ju mund të filloni një luftë, por jemi ne ata që do ta përfundojnë atë.” Ndryshe nga amerikanët dhe zionistët, iranianët nuk bëjnë kërcënime të zbrazëta. Që të mos harrojnë njerëzit, këtë muaj (muaji shtator) shënon 38 vjetorin e pushtimit të Irakut nga Irani Islamik. Për tetë vjet, Irani e mbrojti veten i vetëm kundër fuqisë së kombinuar të regjimeve arabe dhe mbështetësve të tyre perëndimorë, si dhe Bashkimit Sovjetik. Kjo mbrojtje epike është e rrënjosur thellë në kujtesën e çdo iraniani.

Nëse situata është e këtillë, çfarë duhet të bëjmë për kërcënimet e SHBA-së dhe Zionistëve? Shumë izraelitë, veçanërisht ish komandantë ushtarakë mes tyre edhe gjenerali Ehud Barak, kanë pranuar se Izraeli ka humbur në luftën kundër Hizbullahut nëvitin 2006. Aktualisht, Hizbullahu ka një arsenal shumë më të madh të raketave - 130,000 sipas vlerësimeve më të shumta– sesa kishte në vitin 2006. Dhe në skenarin më të mirë të mundshëm, Domenii Hekurit i Izraelit do të ishte në gjendje të kapte vetëm 70% të raketave që do të lëshoheshin. Nëse 30% e raketave arrijnë në destinacion, kjo do të thotë se rreth 39,000 raketa do të bien mbi Izraelin.

Sekretari i Përgjithshëm i Hizbullahut Said Hasan Nasrullah ka paralajmëruar se nëse Izraeli do të sulmonte infrastrukturën civile të Libanit ashtu siç bëri në vitin 2006, Hizbullahu do të hakmerret dhe do të godasë qytetet izraelite. Imagjinoni raketat Hizbullah që godasin Tel Avivin, Haifën, ose kolonitë e paligjshme të shpërndarë në gjithëBregun Perëndimor. Ky do të ishte një ferr i vërtetë. Korrikun e kaluar, pasi Izraeli bombardoi një bazë ushtarake siriane, kjo e fundit u hakmor dukehedhur raketa në kodrat e pushtuara të Golanit me banorë të zionistëqë menjëherë u shpërndanë në strehat kundër sulmeve me bomba. Izraeli iu kthye Rusisë duke iu lutur që të ndalonte sirianëtdhe t’i premtonin se nuk do të sulmonin më bazat e tyre!

Izraeli është në mënyrë serioze i pambrojtur. Centrali Bërthamor Dimona dhe fabrikat me armë kimike në Haifa gjenden brenda rrezes së lëshimit të raketave të Hizbullahut dhe Iranit. Mendoni një re bërthamore mbi Tel Avivin, apo një rrjedhje të gazit helmues në Haifa. Armët bërthamore dhe kimike të Izraelit i janë kthyer tashmë në një barrë mbi shpinë.

Zionistët janë frikacakë. Ata sulmojnë kundërshtarët e dobët qënuk janë në gjendje t’u përgjigjen këtyre sulmeve. Si Izraeli dhe SHBA-ja preferojnë luftra të shkurtra e të dhunshme që shkatërrojnë infrastrukturën e kundërshtarit dhe më pas bëjnë thirrje për një armëpushim. Nëse lufta zgjat më shumë se dy javë, ata janë në telashe. Hizbullahu dhe Irani nuk do t'u lejonin atyre të përcaktonin kohëzgjatjen e luftës, në qoftë se imperialistët dhe zionistët vendosin që të fillojnë një luftë kundër Hizbullahut dhe Iranit.

Më shumë se 90% e izraelitëve sot kanë shtetësi të dyfishtë në krahasim me vetëm 35% që kishin në vitin 2006. Ajo tregon se ata nuk kanë besim në qeverinë apo ushtrinë e tyre. Nuk është kënaqësi që të kalosh në strehimore kundër bombave, me ndërprerje të energjisë elektrike dhe furnizimit me ujë, si dhe mungesa të ushqimit për javë të tëra. Kur kullotat më të gjelbra gjenden diku tjetër, pse do të zgjidhnin në një geto të mjerueshme si Izraeli.

Trump dhe Netanyahu, jini të kujdesshëm; madje të tregoheni shumë të kujdesshëm. Mos e ëndërroni kurrë të sulmoni Iranin apo Hizbullahun ose do të zgjoheni nga kjo ëndërr duke kërkuar falje! Por kjo nuk do të shpëtojë fshehjen tuaj të mefshta. 

 Burimi : crescent.icit-digital.org / Medya Şafak