Lidhja Arabe: Çështja e Palestinës gjendet përballë një sulm siç nuk është parë kurrë më parë

Publikuar në Shta. 13, 2018, 10:51 p.m.

Sekretari i Përgjithshëm i Lidhjes Arabe, Ahmet Ebu Gaytështë shprehur se çështja e Palestinësndodhet përballë me një sulm amerikan politik, historik dhe humanitar siç nuk është parë kurrë më parë.

Ebu Gayt, i cili ka folur gjatëmbledhjes së 150 të Ministrave tëJashtëmtëLidhjes të mbajtur në qendrën e lidhje në kryeqytetin e Egjiptit në Kairo,ka thënë se SHBA-ja e ka marrëçështjen palestineze në shenjestër dhe e ka sulmuar dhe se vitet e vështiratështeteve arabevazhdojnë.

Në fjalimin e tij qëështë trasmetuar direkt nga televizioni shtetëror i Egjiptit,Ebu Gayt duke përmendur faktin segjendja në shtetet ku po ndodhin konflikte, të tilla si në Siri dhe Jemenështë vështirësuar ka thënë se “pavarësisht gjithë këtyre nuk e kemi humbur vullnetin tonë në çështejet e fitores dhe vendosmërisë.”

 ‘NUK DO TË JENË TË SUKSESSHËM ATA QË DËSHIROJNË T’I LËNË PALESTINEZËTVETËM’

Sekretari i Përgjithshëm i Lidhjes Arabe ka theksuar pikat e mëposhtme: “Çështja Palestinezeështëpërballënjësulmi amerikan politikhistorik dhe humanitar siç nuk është parëkurrë më parë. Qëllimi i SHBA-sëështë që duke vënë në pikëpyetjeçështjen e refugjatëve,është të zhduke të drejtën e palestinezëve e për t’u kthyer në shtëpitë e tyre.

Zhvendosja nga administrata amerikane e ambasadës në maj të vitit 2018 nga Tel Avivi në Jeruzalem, ndërprerja e ndihmave humanitare kundrejt Agjensisë që Ndihmës së Refugjatëve të Kombeve të Bashkuara (UNRWA) dhe vendimi për mbylljen e zyrës së Uashingtonit të Organizatës për Çlirimin e Palestinës janë prove e atyre që kam thënë. Kushdo që po mundohet ta lërë Palestinën të vetme do të ngelet vetë i vetëm. Qëndrimi i vendeve arabe në lidhje me refugjatët është i qartë. Refuzojmë përpjekjet për nxjerrjen e njëpasnjëshme të çështejeve të bisedimeve.

Lidhja e Arabëve sot ka trajtuar çështjet e ndërprerjes së ndihmave humanitare kundrejt Agjensisë që Ndihmës së Refugjatëve të Kombeve të Bashkuara (UNRWA), vendimit për mbylljen e zyrës së Uashingtonit të Organizatës për Çlirimin e Palestinëszhvendosjes së ambasadës nga Tel Avivi në Jeruzalem.

EGJIPTI DHE JORDANIA MBËSHTESIN PËRPJEKJET PËR SIGURIMIN E BURIMEVE PËR UNRWA

Gjatë takimit dypalësh të realizuar mes Ministrit të Punëve të Jashtme tëEgjiptit, Samih Shukri dhe Ministrit të Punëve të Jashtme të Jordanisë, Eymen es-Safedi është prekur edhe tema UNRWA.

Në deklaratën e shkruar nga Ministria e Jashtëm e Egjiptit bëhet me dije se gjatë takimit mes ministrave të punëve të jashtme të Egjiptit dhe Jordanisëështë diskutuar çështja e krizës finaciare në të cilën gjendet UNRWA, e cila mundëson ndihma humanitare për refugjatët palestinezë dhe kanë arritur në marrëveshje në lidhje me mbështetjen e përpjekjeve ndërkombëtare në lidhje me çështjen e sigurimit të burimeve financiare për këtë organizatë.

Në orët e para të mëngjesit të sotëm, Lidhja Arabe ka dënuar rëndë vendimin e SHBA-së ppër mbylljen e zyrës në Uashington ë Organizatës së Çlirimit të Palestinës dhe i ka interpretuar vendimet më të fundit të marra nga administrata amerikane si “Hapa që janë hedhur për të zhdukur çështjen palestineze dhe për ta zbrazur atë.”Burimi : Sputnik News