Ministri i Jashtëm i Iranit përshëndet marrëdhëniet me Turqinë

Publikuar në Shta. 10, 2018, 9:42 p.m.

Ministri i Jashtëm i Iranit, Muhammed Xhevad Zarif të dielën përshëndeti marrëdhëniet e vendit të tij me Turqinë.

"Turqia është një vend udhëheqës midis atyre që kemi marrëdhënie të mira me të", tha ai për televizionin shtetëror të Iranit.

Diplomati më i lartë iranian tha se Teherani do të bashkëpunojë me Ankaranë për të larguar zjarrin në pjesën e Irakut të Al - Azim.

Ai tha se vendi i tij do të zhvillojë bisedime me Turqinë dhe Irakun në një përpjekje për të zgjidhur problemet mjedisore dhe të lidhura me ujërat në rajon.

Muhamme Xhevad Zarif tha se vështirësitë e fundit ekonomike në Turqi u shkaktuan nga atmosfera psikologjike e krijuar nga SHBA.

Marëdhëmiey Turqi-SHBA  morën një fundosje më 1 gusht, kur administrata Trump njoftoi sanksione ndaj ministrave të brendshëm dhe të drejtësisë të Turqisë pasi Ankaraja refuzoi të lirojë një pastor amerikan i cili përballet me akuza të terrorizmit në Turqi.

Më 10 gusht, Trump dyfishojë tarifat e SHBA-ve për importet turke të aluminit dhe çelikut.

Në përgjigje, Turqia ngriti tarifa për disa mallra të bëra nga SHBA-ve, përfshirë alkoolin dhe produktet e duhanit, si dhe automjetet.

Tensionet politike midis Ankarasë dhe Uashingtonit kanë shkaktuar shqetësime në tregje, por lira turke ka bërë një rimëkëmbje javën e kaluar, pas mesazheve pozitive nga kryeqytetet evropiane dhe vendimit të Katarit për të investuar 15 miliardë dollarë në Turqi.Burimi : World Bulletin