Gjermania do të kthejë eshtrat e viktimave të Masakrës së Namibijas

Publikuar në Shta. 4, 2018, 1:49 a.m.

. Gjermania ka kthyer eshtrat e më shumë se 1000 viktimave që humbën jetën gjatë masakrës që ndodhi para pothuajse 100 viteve në Namibija që në atë kohë ishte kolon

Është bërë me dije se, një delegacioni nga qeveria e Namibjasi janë dorëzuar eshtrat e viktimave pas një ceremonie fetare qëështë organizuar në një kishëqë gjendet në kryeqytetin e Gjermanisë,në Berlin. Qeverisë së Namibja i janë dorëzuar eshtra ku në mes e tyre gjendeshin 19 kafka dhe 5 skelete si dhe 27 kocka.

Kockat kanë qënë dërguar në Gjermani për arsye kërkimi me qëllim “ vërtetimin e  superioritit të rracëssë bardhë Evropiane.”

Dhjetra mijera Herero dhe Nama që jetonin në Namibja u vranëpër arsye se i dolën kundra kolonizimit.

MË SHUMË SE 100 MIJË PERSONA KANË HUMBUR JETËN

 

Duke bërë me dije se,masakra qëu kthye ndaj Namibjanëve ka filluar në vitin 1904 nuk dihet numri i viktimave si pasojë e kësaj masakre. Megjithatë, mendohet se si rezultat i këtij gjenocidikanë humbur jetën më shumë se njëqind mijë persona. Si rezultat i gjenocidit bëhet me dije se kanë humbur jetën 75përqind e popullsisëHerero dhe  25përqind e popullsisënë Nama.

Gjermania nuk  i ka kërkuar akoma falje në mënyrë zyrtare në lidhje me gjenocidin e ndodhur. Megjithatë, në vitin 2016 në deklaratën qëështë bërënga ana e Gjermanëve në lidhje me këtëçështjeështëbërë me dije se vazhdojnë bisedimet me qeverinë e Namibya në lidhje me çështjen e të kërkuarit falje dhese janë në kërkim të negociatavenë lidhje me mënyrën e faljes.

Gjermania, duke bërë me dije se kanë ndihmuar në vlerën e miliona dollarëve për qëllime humanitare për Namibyan, familjet e viktimave të gjenocidit theksojnë se këto ndihma nuk janë një lloj “faljeje”dhe kanë reaguar për shkak se nuk janë përfshirë në  takimet qëjanë zhvilluar mes qeverive.Burimi : Sputnik News