Zëdhënësja: Kina mbështet fuqishëm marrëveshjen e Iranit

Publikuar në Korrik 14, 2018, 10:55 a.m.

Prania e Ministrit të Jashtëm të Kinës në Komisionin e Marrëveshjes të Përbashkët Bërthamore të Iranit në Vjenë ishte një shenjë nga Pekini për mbështetje të fortë për marrëveshje, tha të hënën Ministria e Jashtme e Kinës.

"Takimi ishte i një rëndësie të madhe siç ishte takimi i parë i tillë që nga tërheqja amerikane nga marrëveshja", tha Hua Chunying në përgjigje të Agjencisë së Lajmeve  IRNA.

Irani dhe pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së (SHBA, Franca, Britania, Kina dhe Rusia) plus Gjermania nënshkroi marrëveshjen bërthamore në vitin 2015, Irani pranoi për të frenuar programin e saj bërthamor.

Presidenti i SHBA-ve, Donald Trump është tërhequr nga marrëveshja në maj, duke e quajtur marrëveshjen më të keqe që ka ndodh ndonjëherë.

Ministrat e Jashtëm të të tre nënshkruesve evropiane të Marrëveshjes Bërthamore me Iranin-Britania, Franca dhe Gjermania, e njohur si EU3, dhe Rusia dhe Kina plus Irani u takuan të hënën (6 qershor, 2018) në Vjenë.

Të gjithë nënshkruesit në takim në mënyrë aktive treguan se ata janë në favor të shpëtimit të marrëveshjes, tha zëdhënësja kineze.

Ajo gjithashtu e përshkroi deklaratën përfundimtare të komisionit si një tregues për një vullnet politik pozitiv të anëtarëve.

Wang Yi  tha se takimi shprehu mbështetjen e fortë të vendit të tij për marrëveshjes, në bazë të së Drejtës Ndërkombëtare (JCPOA), duke parandaluar anëtarët nga masat e njëanshme si pasojë e zhvillimeve të tyre të brendshme politike.Burimi : IRNA