EBC, e përditshme spanjolle:Evropa do të mbështesë Iranin pavarësisht nga sanksionet

Publikuar në Korrik 10, 2018, 11:20 p.m.

Evropa po mbështet Iranin pavarësisht nga kërcënimi i SHBA-ve me  sanksione, thotë një e përditshmje spanjolle, duke shtuar se evropianët mendojnë se është në interesin e tyre për të pranuar Iranin në vend të përjashtimit siç bëri Presidenti Trump.

Kur Presidenti amerikan Donald Trump përmbushur një kusht të fushatës për t'u tërhequr nga marrëveshja bërthamore me Iranin, të nënshkruar nga paraardhësi i tij, Barak Obama, nënshkruesit e tjerë për marrëveshje kundërshtoi tij, Herman Tertsch, një komentator politik shkroi të dielen në të përditshmen spanjolle ABC.

Irani dhe pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së (SHBA, Franca, Britania, Kina dhe Rusia) plus Gjermania nënshkroi marrëveshjen bërthamore në vitin 2015, Irani pranoi për të frenuar programin e tij bërthamor në shkëmbim të heqjes të sanksioneve ekonomike.

Presidenti i SHBA-ve,  Donald Trump është tërhequr nga marrëveshja në maj, duke e quajtur atë si marrëveshjen më të keqe  që ka ndodh ndonjëherë.

Franca, Gjermania dhe Britania, si dhe Rusia dhe Kina, kanë planifikuar për një të ardhur të madhe nga bërja e biznesit me Iranin. Kur Trump kritikoi marrëveshjen, ata deklaruan angazhimin e tyre ndaj tij, shkroi ABC.

Shefja e politikës së jashtme të BE-së,  Federica Mogherini ftoi pesë nënshkruesit  e mbetur në një takim në Vjenë për të dhënë garanci për Iranin se ata po mbështesin marrëveshjen, në dritën e kërcënimeve të SHBA, ka shtuar ajo.

Mesazhi i tyre ndaj Iranit ishte se ata do ta mbështesin atë, do të blejnë naftë dhe gaz dhe do të nxisin tregtinë me Iranin, pavarësisht paralajmërimeve të Trumpit.

Kina dhe Rusia kanë agjendën e tyre, por evropianët mendojnë se është në interesin e tyre për të pranuar Iranin në vend që të qëndrojë pranë Presidenti Trump, shkroi komentatori spanjoll.Burimi : IRNA