John Kerry deklaroi strategjinë e Trumpit për Iranin

Publikuar në Qershor 13, 2018, 5:28 a.m.

Ish-Sekretari i Shtetit Amerikan, John Kerry tha se Amerika zgjodhi strategjinë e presidentit Bush kundër Irakut dhe kjo strategji është një ndryshim i regjimit.

Në një intervistë për gazetën zvicerane Neue Zeitung, Ish-Sekretari i Shtetit Amerikan, John Kerry kritikoi ashpër politikat e presidentit amerikan Donald Trump kundër marrëveshjes bërthamore me Iranin, duke thënë: ‘Largimi i Trump nga Marrëveshja Bërthamore është një nga gabimet më të mëdha dhe më të rëndësishme të bëra gjatë historisë së Amerikës që nga lufta në Irak. Pra, me këtë vendim, ne përfunduam një marrëveshje që Irani duhej të kufizonte programin e tij bërthamor dhe ne do të izolojmë Shtetet e Bashkuara me këtë veprim. Sigurisht, ata që mbështesin këtë marrëveshje në Iran dhe ata që punojnë për të janë gjithashtu të izoluar. Kjo pati një ndikim negativ në politikën e brendshme të Iranit dhe ky veprim do të forcojë radikalët në vend.

Ky vendim i Trump gjithashtu rrit rrezikun e luftës në të cilën mund të hyjnë Shtetet e Bashkuara. Amerika preferoi strategjinë që presidenti Bush kishte ndaj Irakut për një periudhë kundër Iranit dhe kjo strategji është një ndryshim i regjimit. Siç tregon edhe historia, kjo strategji nuk është një strategji e mirë.’

Trump dëshiron të vendosë një presion të fortë ndaj Iranit për të rrëzuar regjimin. Kjo është një strategji. Por nëse regjimi i këtij vendi rrezikohet të bie, radikalët do të marrin pushtetin në këtë vend.

Fuqia ekzekutive e Trump është një qasje jo-konstruktive vetë-shkatërruese.’

Ish-Sekretari i Shtetit Amerikan, John Kerry pyetjes “Sa është e mundur që në këtë fazë të mbash Iranin në Marrëveshjen Bërthamore me këtë vend?”, iu përgjigj kështu: “Kjo çështje është e lidhur terësisht me evropianët. Evropa duhet të veprojë dhe të krijojë mundësi për iranianët që ta marrin ekonominë e tyre në duart e tyre. Përndryshe, situata do të përkeqësohet edhe më shumë.

Ne po flasim për një devijim, jo një traditë të qeverisur nga Amerika. Unë sugjeroj që të gjithë njerëzit të jenë të kujdesshëm në lidhje me gjykimet. Ky problem do të zgjidhet. Unë duhet ta besoj këtë, sepse besoj në vendin tim. Unë besoj se amerikanët janë më të mirë se që kemi mundur t’i shohim ne.

Unë besoj se Amerika do të ketë sukses në rikrijimin e udhëheqjes cilësore nën udhëheqjen e qeverisë. Por për këtë qëllim janë të nevojshme durimi dhe toleranca.

Natyrisht, aktivitetet e Iranit në rajon janë shqetësuese për ne. Por në fuqinë ekzekutive të Obamës, ne nuk i kemi mbyllur sytë lehtë. Ne kemi pasur sanksione kundër Iranit, kundër shkeljeve të të drejtave të njeriut në Iran dhe programeve të raketave. Ajo që ne nuk duam është se pa gjetjen e një zgjidhjeje logjike për këto probleme, problemi është plotësisht i lidhur me çështjen atomike. Ne kemi pasur një qëllim me këtë marrëveshje bërthamore dhe ai ishte që të themelohej nga programi bërthamor i Iranit.’

John Kerry tha gjithashtu se tërheqja e bankave evropiane nga tregtia me Iranin për shkak se kishin frikë nga sanksionet e Amerikës, e bënë të pamundur që Irani të përfito nga privilegjet e kësaj marrëveshjeje dhe u vazhdoi kështu: ‘Unë e them hapur se iranianët ishin të lidhur me këtë marrëveshje, por ne e kemi shkelur atë me tërheqjen e Trumpit nga ajo.’

Ish-Sekretari i Shtetit Amerikan tha gjithashtu se një pjesë e madhe e popullit amerikan e mbështet këtë marrëveshje dhe shtoi se: ‘Ajo që Kongresi refuzoi ishte plotësisht politika e brendshme. Unë jam i sigurt se përpara se të tërhiqej nga Marrëveshja Bërthamore, Donald Trump as nuk i dinte detajet e kësaj marrëveshjeje.’

Lidhur me pyetjen se “Si prisni përfundimin e Iranit dhe rajonit?, John Kerry u shpreh kështu: ‘Kushtet janë shumë të mprehta. Kjo është një situatë shumë e rrezikshme me një potencial për konflikt. Irani nuk mund ta shohë lehtë se si kjo marrëveshje po sulmohet nga palët e tjera. Qeveria nuk mund të tolerojë nga politikat e brendshme në këtë situatë. Por përgjegjës për këtë situatë është presidenti i Amerikës. Ai kishte që të filloj bisedimet me Iranin.

Tani iranianët nuk e bëjnë këtë. Sipas tyre, Trump tregoi se nuk mund t’ia dal në krye me Amerikën. Kjo është një nga pjesët më të trishtuara të tregimit. Trump konfirmoi të gjitha shqetësimet e shprehura nga Udhëheqësi i Revolucionit Islamik lidhur me Amerikën.’Burimi : Rast Haber