Muslimanët gjermanë akuzojnë Bavarinë për standarde të dyfishta

Publikuar në Qershor 13, 2018, 4:35 a.m.

Grupet muslimane në Gjermani kanë akuzuar qeverinë Bavareze për  standarde të dyfishta të mërkurën si një mënyrë të re që kërkojnë ndërtesat qeveritare në rajonin jugor kryesisht katolike për të paraqitur një kryq.

Nuk ka asnjë ndalim të grave muslimane të mbajtjes së shamisë dhe Gjermania, edhe pse disa shtete kanë kufizime me shami dhe veshje të tjera muslimane fetare  në sallat e gjyqit dhe nëpër shkolla.

Markus Soeder, Kryeministri i Partisë Neo-Konservatore Bashkimi  Social Kristianë (CSU) i Bavarisë, prezantoi dekretin për kryqe në muajin prill, duke tërhequr një reagim të furishëm nga politikanë të opozitës dhe klerikëve të shquar.

"Ne besojmë se simbolet dhe vlerat fetare janë të rëndësishme për shoqërinë",  tha për euter, Burhan Kesici, kreu i Organizatës së Këshillit Islamik.

Duke iu referuar vendimeve të tilla se në kryeqytetin bavarez , Mynih, marsin e kaluar i cili ndaloi shamitë në dhomat e gjykatave, Kesici tha se se shamia qenka diçka negative, kurse  festimi për vendosjen e kryqit  në hapësirat publike pozitive, këto janë arritje në "standarde të dyfishta". 

"Ne muslimanët nuk kemi ndonjë problem me kryqin ose me vlerësimin e fesë në jetën shoqërore. Megjithatë, neutraliteti i qeverisë duhet të mbetet i mbrojtur ", tha Aiman ​​Mazyek, kreu i një organizate tjetër muslimane.

"Ajo që nuk shkon  është pranimi i simboleve të krishtera, ndërkohë që  bëhet  ndalimi i simboleve islamike, hebraike dhe të tjera në publik," tha Mazyek.

Rreth 4 milionë muslimanë jetojnë në Gjermani, duke i bërë ata grupin më të madh të pakicave fetare.

Të gjitha zyrat qeveritare dhe departamentet në shtetin më të pasur dhe më konservator  të Gjermanisë janë të detyruar të vendosin një kryq në zonën e tyre e hyrjes sipas rregullave të reja. Gjithashtu, edhe shkollat, muzetë dhe teatrot do të rekomandohen për të vendosur  kryqin.Burimi : IQNA