Mogherini: Mbrojtja e marrëveshjes bërthamore është një provë për BE-në

Publikuar në Maj 27, 2018, 3:42 a.m.

Përfaqësuesja e lartë e PolitikësJashtme dhe SigurisëBashkimit Evropian Federica Mogherini tha se ruajtja e marrëveshjes bërthamore të nënshkruar me Iranin do të jetë një provë për Bashkimin Evropian.

Ndryshe nga qeveria e Uashingtonit, Mogherini e cilësoi marrëveshjen bërthamore të bërë me Iranin në vitin 2015 si një arritje të rëndësishme diplomatike.

 Duke deklaruar se ata kanë rënë dakord të përmirësojnë marrëdhëniet diplomatike në të gjitha nivelet midis Iranit dhe tre vendeve të Evropës, Mogherini shtoi se përpjekjeve ia kanë filluar edhe ekspertët e partive.

Mogherini u shpreh: “Ne kemi konfirmuar me Iranin vendimin tonë për zbatimin e marrëveshjes bërthamore brenda një atmosfere konstruktive dhe me qëllim të mirë.”

Mogherini tha se ata po veprojnë “në një mjedis shumë të vështirë” pas vendimit të presidentit amerikan, Donald Trump për t’u tërhequr nga marrëveshja me Iranin dhe shtoi se: “Mund të mos jetë e mundur që të përmend garancitë ligjore dhe ekonomike për Iranin. Por, BE-ja dhe pala iraniane do të vazhdojnë të punojnë me seriozitet dhe vendosmëri.”

Pas njoftimit të presidentit amerikan, Donald Trump se vendi i tij do të tërhiqet me 8 maj, nga marrëveshja bërthamore e bërë në mes të vendeve P5+1 dhe Iranit, Ministri i Jashtëm iranian Jevad Zarif kishte filluar kontaktet me Kinën dhe Rusinë.Burimi : Suriye Gerçekleri