Irani do të dërgojë haxhijtë duke filluar nga 16 korriku

Publikuar në Maj 14, 2018, 11:15 p.m.

Dërgimi i haxhijve iranianë në Arabinë Saudite do të fillojë më 16 korrik, 2018, tha një zyrtar.

Hamid Muhammedi, kryetari i Organizatës së Haxhit, tha se këtë vit do të shkojnë në Haxh 85,200 iranianë.

Ai tha se ata do të dërgohen në  Arabinë Saudite në 576 grupe, secili prej  grupeve  përbëhet nga 85 deri në 160 individë.

Grupi i parë i haxhijve është planifikuar të nisen për në Haxh  më 16 korrik, 2018  shtoi ai.

Sipas zyrtarit, haxhijtë  iranianë do të qëndrojnë në Arabinë Saudite midis 28 dhe 45 ditësh, në varësi të kushteve në aeroportet e Medinës dhe  Xhides.

Hamid Muhammedi tha në  mujin shkurt se Irani kishte kërkuar një kuotë në rritje për Haxhin e vitit 2018, duke shtuar se nëse pala saudite do të pajtohej me të, 90,000 iranianë do të shkonin në Haxh këtë vit.

Ai tha se rreth 1.3 milionë iranianë që u regjistruan rreth dhjetë vjet më parë për të shkuar në  Haxh janë në rend për të shkuar në Haxh.

Duke iu referuar negociatave të mbajtura me Arabinë Saudite mbi pjesëmarrjen e iranianëve në Haxhin e këtij viti, ai tha se kuota e Haxhit për Iranin pritet të jetë e njëjtë me vitin e kaluar, përveç nëse pala saudite bie dakord me një kërkesë për një rritje prej 5,000 haxhijve.

Në këtë rast, tha Hamid Muhammedi, deri në 90,000 iranianë do të merrnin pjesë në Haxhin e vitit 2018.

Në vitin 2017, rreth 85,000 haxhijë nga Irani udhëtuan në vendet e shenjta në Arabinë Saudite për të kryer Haxhin.

Një vit më parë, më shumë se 1.8 milionë haxhijë morën pjesë në Haxh, por iranianët qëndruan në shtëpi pasi tensionet midis Riadit dhe Teheranit ishin në kulm, pas një përplasje vdekjeprurëse të njerëzve gjatë Haxhit  të vitit 2015.

Më 24 shtator 2015, mijëra njerëz humbën jetën në shtypjen vdekjeprurëse pasi autoritetet saudite bllokuan një rrugë në Mina gjatë një rituali, duke detyruar turmat e mëdha të haxhijve të përplaseshin.

Shtrydhja ishte incidenti më vdekjeprurës në historinë e Haxhit. Sipas një akuze të Associated Press bazuar në deklaratat zyrtare të 36 shteteve që humbën qytetarët në katastrofë, në këtë incident u vranë më shumë se 2,400 haxhijë.

Arabia Saudite pretendon se rreth 770 njerëz janë vrarë, por zyrtarët e  Haxhit dhe Organizata e Haxhit e Iranit thonë se rreth 4,700 njerëz, duke përfshirë mbi 460 haxhijë iranianë, humbën jetën.Burimi : IQNA