15 përqind rriten krimet e urrejtjes anti-myslimane në SHBA

Publikuar në Maj 1, 2018, 3:05 a.m.

Sipas të dhënave të një studimi të publikuar të hënën nga grupi i avokatisë, Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike, SHBA-të, për myslimanët e SH.B.A.-së u rritën krimet 15 për qind në vitin 2017.

Grupi ka regjistruar rreth 300 krime të urrejtjes amerikane që synojnë muslimanët vitin e kaluar, duke filluar nga rrahja e një burri mysliman në lagjen Bronx të Nju Jorkut nga sulmuesit të cilët e quajtën atë një terrorist në një incident të nëntorit, kur një restorant i Kansasit i familjes muslimane u dogj. Kjo u rrit në 260 në vitin 2016.

Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike  ( CAIR ) ia atribuoi rritjen pjesërisht politikave të Presidentit të SHBA, Donald Trump, veçanërisht kufizimeve mbi emigracionin nga vendet me shumicë myslimane.

"Nuk ka pasur  si kjo ndonjëherë, që bashkësia muslimane të jetë rregullisht e shtypur nga presidenti i Shteteve të Bashkuara", tha Gadeir Abbas, avokat i Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike, raportoi Reuters.

Duke iu përgjigjur një kërkese për komente, zëdhënësja e Shtëpisë së Bardhë , Kelly Love tha: "Administrata e Trumpit  qëndron për sundimin e ligjit dhe zbaton  të gjitha format e paligjshmërisë përfshirë krimet e urrejtjes".

"Presidenti Trump ka dënuar në mënyrë të përsëritur dhunën, racizmin dhe grupet e urrejtjes".

Si kandidat, Trump premtoi "një mbyllje totale dhe të plotë të muslimanëve që hyjnë në Shtetet e Bashkuara". Menjëherë pas marrjes së detyrës ai nënshkroi një urdhër ekzekutiv që ndalonte shumicën e udhëtarëve nga disa vende me shumicë myslimane. Një version i rishikuar i atij rendi, i cili gjithashtu përfshinte Korenë e Veriut, hyri në fuqi në fund të vitit të kaluar.

Trumpi tërhoqi kritika në nëntor për video anti-myslimane të postuar nga një grup politik i ekstremit të djathtë britanik.

300 krimet e urrejtjes ishin një pjesë e 2.599 incidenteve të regjistruara si përfaqësuese të paragjykimeve anti-muslimane në 2017, një shifër kjo që ishte 17 për qind nga 2016. Krimi  më i madh përfshiu ngacmimin, diskriminimin e punësimit dhe kohën kur muslimanët iu nënshtruan asaj që CAIR si trajtim i njëanshëm nga agjencitë qeveritare duke përfshirë Byronë Federale të Hetimeve dhe Doganave dhe Mbrojtjes së Kufirit.

Më shumë se një e treta e incidenteve përfshinë agjencitë federale, tha CAIR duke shtuar, "Kjo përfaqëson një nivel pothuajse të paparë të armiqësisë qeveritare ndaj një pakice fetare brenda Shteteve të Bashkuara".

CAIR tha se avokatët e saj hetonin 5,650 incidente të raportuara anti-muslimane dhe arriti në përfundimin se pak më pak se gjysma e tyre ishin autentike.

Numri i grupeve të krimit të urrejtjes ndaj myslimanëve është më i ulët se ai i FBI-së, i cili regjistroi 307 krime anti-islamike të urrejtjes në vitin 2016, viti më i fundit për të cilin ka pubikuar  të dhëna.

Raporti i vitit të kaluar tregon një rritje prej 44 përqind të krimeve të urrejtjes në vitin 2016 në krahasim me vitin 2015.Burimi : IQNA