Imam Hamenei: Nëna ime ishte një nga njerëzit më frymëzues në jetën time

Publikuar në Mars 13, 2018, 11:02 p.m.

Nëna ime kishte një ndikim të rëndësishëm tek unë. Një nga njerëzit më frymëzues në jetën time ka qenë nëna ime; ajo ishte një person me shumë ndikim.

Ajetullah Hamenei i, 27 prill 1998

 

Prindërit e mi ishin prindër të mëdhenj. Nëna ime ishte një grua e mençur, e ditur, e prirur të lexonte libra. Ajo kishte talent poetik dhe artistik; ajo e njihte  mirë poetin e njohur e Hafizin nga Shirazi - jo në një kuptim akademik, por shpesh e lexonte librin e tij të poezive. Ajo gjithashtu ishte shumë e njohur me Kur'anin dhe kishte një zë të bukur.

Kur ishim fëmijë të vegjël, ne tuboheshim rreth saj dhe nëna ime këndonte  Kur’anin për ne. Ajo këndonte Kur'anin me një zë të ëmbël dhe të bukur. Ne, fëmijët, ishim mbledhur dhe ajo, sipas rastit, na shpjegonte ajetet rreth jetës së profetëve. Herën e parë që dëgjova historitë jetësore të pejgamberëve Musa (a.s.) Ibrahim (a.s.)  dhe pejgamberëve të tjerë ishte nga nëna ime gjatë këtyre rasteve. Kur ajo lexonte Kur'anin dhe më pas arrinte në një ajet me emrin e një pejgamberi, ajo filloi të tregonte historinë e tij.

Disa nga poezitë, të cilat i ende mbaj mend në moshën 60 vjeçare, janë poezitë që kam dëgjuar nga nëna ime gjatë atyre kohërave, duke përfshirë këto vargje :

Në mëngjesin kur ai qëndron në tokat malore, Khasrau i lindjes, dielli në rritje ngrihet,

Me dorën e mëshirës, ​​dera e atyre me shpresë, rrahjet e mia të dashura

Në portat e tavernës pashë meleqët të trokisnin

Përziej këtë baltë që e quajmë njeri dhe e bëjmë të flasë.

Në të vërtetë, ajo ishte një grua shumë e mirë dhe e mençur. Ajo, ashtu si të gjitha nënat, i donte fëmijët e saj dhe ishte e kujdesshme ndaj tyre. Babai im ishte një dijetar i madh dhe i njohur. Në kontrast me nënën time, që ishte shumë tërheqëse, llafazane dhe miqësore, babai im dukej një njeri i qetë, i heshtur. Ky ishte ndikimi i viteve të gjata që kaloi si student i seminareve, vetëm në dhomën e tij. Epo, gjuha amtare e babait tim ishte turke; ne jemi prejardhje nga Tabrizi; babai im vjen nga Khamene në Tabriz, dhe gjuha amtare e nënës sime ishte farsi, persishtja.Pra, që nga fëmijëria, kemi njohur  turqishten dhe persishten.Burimi : khamenei.ir