Lajm i zi për SHBA-në nga anketa e Maryland për Iranin

Publikuar në Shk. 3, 2018, 12:36 p.m.

Sipas një sondazhi të kryer nga Universiteti amerikan Maryland, populli iranian mbështet sistemin politik në vend dhe politikat e përgjithshme, veçanërisht Sirinë, pavarësisht nga ankesat ekonomike.

Sipas Washington Post,në një anketë të bërë nga Universiteti i Maryland dhe Instituti i Hulumtimeve IranPoll, pas një konfuzioni të kohëve të fundit në Iran, u tha se një pjesë e madhe e popullit iranian nuk e mbështesin ndryshimin e sistemit politik në vend, duke u ankuar për korrupsionin dhe keqmenaxhimin e ekonomisë.

Për më tepër, sipas rezultateve të anketës, një shumicë e madhe njerëzish mbështesin politikën siriane, si dhe kritikat ndaj politikës së jashtme të Iranit.

Sipas raportit, 39 për qind e të anketuarve thanë se mbështetja e protestave nga Presidenti i SHBA-së, Donald Trump dhe zyrtarët e tjerë amerikanë, kishin dëmtuar kërkesat e protestuesve, ndërsa 9 për qind besonin se mbështetja e autoriteteve amerikane ndihmoi kërkesat e protestuestuesve.

Sipas rezultateve të anketës, 85 përqind e iranianëve janë "shumë negativë" rreth qeverisë amerikane; dhe më pak se 1 përqind kanë pikëpamje "shumë pozitive".

69% e iranianëve mendojnë se ekonomia është menaxhuar dobët dhe 41% mendojnë se ekonomia është përkeqësuar edhe më shumë në 4 vitet e fundit.

Të dhënat e tjera në anketë janë si më poshtë:

Qeveria duhet të bëjë më shumë për të luftuar korrupsionin: 85%

Qeveria duhet të bëjë më shumë për të kufizuar çmimet e ushqimit: 81%

Qeveria nuk duhet të rrisë çmimet e benzinës: 73%

Qeveria nuk duhet të zvogëlojë subvencionet në para të gatshme për popullin: 69.2%

Qeveria duhet të përdorë më shumë forcë për të ndalur rebelimet: 63%

Duhet të paguhet kompensimi për institucionet financiare të falimentuara: 46%

Qeveria nuk bën përpjekje të mjaftueshme për të mbështetur fermerët: 44.5%

Qeveria nuk ka bërë mjaft për të mbështetur të varfrit: 43%

Qeveria nuk duhet të zbatojë në mënyrë strikte ligjin islamik: 21.7%

Qeveria duhet të shpenzojë më pak në vende si Iraku dhe Siria: 21.5%

Ndërhyrja në Irak dhe Siri nuk përputhet me interesat kombëtare: 17.2%

Qeveria po ndërhyn shumë në jetën personale: 11.3%

Po shpenzohen shumë para për çështjet ushtarake: 8.8%

Sistemi politik iranian ka nevojë për një ndryshim rrënjësor: 4.9%Burimi : Yakın Doğu Haber