Forcat siriane përparojnë në zonën kufitare afër Izraelit

Publikuar në Jan. 12, 2018, 12:23 a.m.

Forcat e ushtrisë siriane shtynë më thellë në enklavën e fundit të mbajtur nga rebelët pranë një zone kufitare strategjike me Izraelin dhe Libanin.
Ushtria dhe forcat shiite përparuan në lindje dhe në jug të bastionit të Beit Xhin të rebelëve suni, të mbështetur nga disa prej bombardimeve më të rënda ajrore dhe bombardimeve të rënda të artilerisë që kur një sulm i madh filloi mbi dy muaj më parë për të kapur zonën, thanë rebelët .
Ushtria siriane tha se kishte rrethuar fshatin Mughr al Mir në ultësirën e malit Hermon ndërsa trupat u shpërngulën drejt Beit Xhin mes përleshjeve të ashpra.
Enklava është bastioni i fundit rebel që është lënë në jugperëndim të Damaskut, i njohur si Ghouta Perëndimore, që nga viti i kaluar ka rënë nën kontrollin e qeverisë pas muajsh të bombardimeve të rënda në zonat civile dhe viteve të taktikave të rrethimit që detyruan rebelët të dorëzoheshin.
Në jugperëndim të Sirisë është pjesë e një zonë  ‘neutrale’ në Sirinë  jugore ranë dakord korrikun e kaluar midis Rusisë dhe Uashingtonit, marrëveshja e parë e tillë midis dy pushteteve.
Zona nuk ka parë bombardimet ruse ndryshe nga fushat e tjera të armëpushimit në Siri.
Burimet diplomatike thonë se disa mijëra luftëtarë shiitë që po grumbullohen nga jashtë provincës Kuneitra janë të vendosur kundër qindra rebelëve islamikë dhe të zakonshëm të Ushtrisë së Lirë të Sirisë (FSA) që janë në radhët nën flamurin e Itahad Kuwt Xhabal al Shejh "Bashkimi i Luftëtarëve të  Xhabal al Shejh ". Ato janë tërhequr kryesisht nga luftëtarët lokalë nga zona.Burimi : ILNA