Katari hap zyrën e re ushtarake në Uashington

Publikuar në Nën. 8, 2017, 7:02 a.m.

Qeveria e Katarit po hap një zyrë të re ushtarake në Uashington, përderisa punon për të dëshmuar lidhje të ngushta sigurie me Shtetet e Bashkuara.

Ministria e Mbrojtjes e Katarit inaguroi zyrën e atasheut ushtarak të hënën në lagjen Georgetown, disa blloqe nga ambasada e Katarit. Zyrtarë ushtarakë nga Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera morën pjesë, me atë rast u intonua himni  kombëtar i  Katarit dhe i  Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Gjenerali Yousef al-Kuwari është atasheu i mbrojtjes i Katarit. Ai thotë se gjashtë oficerë dhe një oficer i paautorizuar do të punojnë në zyrë, duke përfaqësuar ushtrinë, marinën, forcat ajrore dhe forcat speciale të Katarit.

Që nga qershori, Katari ka qenë nën një embargo tregtare dhe diplomatike të imponuar nga Arabia Saudite, Egjipti, Bahreini dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, të cilët akuzojnë Dohën për mbështetjen e terrorizmit, një akuzë e mohuar fuqishëm nga Doha.

Blloku i udhëhequr nga Arabia Saudite e paraqiti Katarin me një listë kërkesash, mes të cilave të zvogëloi lidhjet me Iranin dhe i dha një ultimatum për t'u pajtuar me ta ose për t'u përballur me pasojat. Doha, megjithatë, nuk pranoi të plotësonte kërkesat dhe tha se ata kishin për qëllim të "detyronin" kombin dhe ta bënin atë të braktiste politikën e saj të jashtme të pavarur.

Sekretari i Shtetit i SHBA-ve,  Rex Tillerson është përpjekur të lehtësojë një dialog midis Katarit dhe kuartetit të udhëhequr nga Sauditi, por përpjekjet e tij deri më tani kanë qenë të pasuksesshme.Burimi : AP