Të gjitha fetë pas një qëllimi

Publikuar në Nën. 7, 2017, 6:20 a.m.

Një hoxhë iranian tha se të gjitha besimet janë sjellë nga lajmëtarët e Zotit  për udhëheqjen e qenieve njerëzore.

Duke iu drejtuar konferencës së dytë ndërkombëtare të udhëheqësve fetarë botërorë, Huxhat-ul-Islam Muhammed Mehdi Taskhiri tha se kurrë nuk ka pasur përleshje midis feve, sepse ata janë të gjithë nga Zoti dhe qëllimi i tyre është inkurajimi i qenieve njerëzore për të adhuruar Zotit dhe për të qëndruar larg Tagutit.

Konferenca u mbajt në Athinë, Greqi, të hënën dhe të martën nën titullin e "Pluralizmit Fetar dhe Bashkëjetesa Paqësore në Lindjen e Mesme".

Përfaqësuesit e 53 shteteve, përfshirë Iranin, Egjiptin, Emiratet e Bashkuara Arabe, Hungarinë, Austrinë, Palestinën dhe Vatikanin ndoqën evenimentin ndërkombëtar.

Diku në fjalimin e tij,  Huxhat-ul-Islam Muhammed Mehdi Taskhiri , i cili kryeson Qendrën për Dialog Ndërfetar në Organizatën Islamike të Kulturës dhe Marrëdhënieve (ICRO), tha se pasuesit e feve kanë jetuar së bashku në mënyrë paqësore.

Përleshjet dhe krimet e kryera në emër të fesë sot janë rezultat i kërkesave të tepruara nga disa pushtete të mëdha që përdorin elemente të leverdishëm ose opportunistë për të avancuar objektivat e tyre ogurzezë, tha ai.

Presidenti grek Prokopis Pavlopulos gjithashtu i drejtoi ceremoninë e hapjes së konferencës, duke theksuar se udhëheqësit fetarë mund të luajnë një rol të madh në ndihmën për t'i dhënë fund krizave në rajon.

Ai shtoi se dialogu është mjeti më i mirë për të luftuar fenomenet ogurzezë në shoqëri.

Konferenca dy-ditore u përqëndrua në rolin e liderëve fetarë në Lindjen e Mesme dhe në krizën e refugjatëve dhe procesin e bashkimit të tyre në komunitetet e tyre pritëse, përveç rolit të liderëve medialë dhe fetarë në promovimin e pluralizmit kulturor dhe fetar në rajon .Burimi : IQNA