Zyrtari i Haxhit: Haxhijtë iranianë nuk u përballën me probleme serioze në Haxhin e këtij viti

Publikuar në Tet. 16, 2017, 10:53 p.m.

Zyrtarët iranianë të ngarkuar me Haxhin bënë këtë vit më të mirën për të siguruar që haxhijtë e vendit të mos ballafaqohen me probleme serioze gjatë ibadeteve të haxhit, tha një zyrtar të enjten.

Haxhi i këtij viti është mbajtur në kushte të mira, tha ai gjatë një takimi me hoxhën e shquar Iranian, Ajetullah Hussejn Nouri Hamedani, Përfaqësuesi i Lartë i Drejtësisë për Haxhin dhe Çështjet e Haxhit,  Ali Kazi Asgar.

Ai shtoi se haxhijtë iranianë  ishin shembullorë në aspektin e rendit dhe disiplinës së mirë.

Kazi Asgar u referohet më tej incidenteve të hidhura në Haxhin e vitit 2015 dhe tha se këtë vit, duke marrë parasysh përpjekjet e bëra nga zyrtarët e Haxhit të Iranit, haxhijtë iranian nuk u përballën me probleme serioze gjatë ibadeteve të haxhit.

Më shumë se 86,000 haxhijë iranianë udhëtuan për në Haxh këtë vit në Arabinë Saudite.

Në vitin 2016, më shumë se 1.8 milionë haxhijë morën pjesë në Haxh, por iranianët qëndruan në shtëpi atë vit pasi tensionet mes Riadit dhe Teheranit u ashëpërsuan pas një përplasje vdekjeprurëse të njerëzve gjatë Haxhit të vitit 2015.

Më 24 shtator 2015, mijëra njerëz humbën jetën në shtypjen vdekjeprurëse pasi autoritetet saudite bllokuan një rrugë në Mina gjatë një rituali, duke detyruar turmat e mëdha të haxhijve të shtypëshin për vdekje.

Kjo shtypje masive ishte incidenti më vdekjeprurës në historinë e Haxhit..

Arabia Saudite pretendon se rreth 770 njerëz janë vrarë, por zyrtarët në Haxhin dhe në Organizatën e Haxhit të Iranit thonë se rreth 4,700 njerëz, duke përfshirë mbi 460 haxhijë nga Irani humbën jetën.Burimi : Tasnim News Agency