Terroristët e ISIS-it u dëbuan nga 90% të territorit sirian

Publikuar në Tet. 11, 2017, 1:43 a.m.

Rreth 90 për qind e Sirisë është çliruar nga grupet terroriste, sipas Andrey Novikov, tha kreu i Qendrës të Bashkësisë së Shteteve të Pavarura Anti –Terroriste.

"Sipas vlerësimeve të ushtrisë, 90 për qind e territorit të Sirisë është çliruar nga grupet terroriste, që është një rezultat shumë pozitiv", tha Andrey Novikov.

Pas humbjeve në Siri, terroristët e ISIS-it janë zhvendosur në Pakistan, shtoi ai. Numri i personave ekstremistë të armatosur ka rënë në Siri, tha ai, duke shtuar se terroristët po ndryshojnë taktikat e tyre, si dhe "gjeografinë e aktiviteteve".

"Zhvendosja e forcave të rëndësishme të ISIS-it nga Siria në Irak në territorin e Vaziristanit (Pakistan) me rishpërndarjen e mëtejshëm është vërejtur që nga rënia e 2016. Me fjalë të tjera, zgjidhja e detyrave ushtarake dhe politike në Siri uli numrin e personave radikal të armatosur, por nga ana tjetër, ISIS-i detyrohet jo vetëm të ndryshojë taktikat e tyre, por edhe gjeografinë e aktiviteteve të ardhshme ", tha Novikov. 

"Shumica e terroristëve do të kthehen në vendet e tyre të origjinës.

Sipas Novikov, Hungaria dhe Polonia përdoren gjithashtu si vende tranziti, si dhe Rumania dhe Zvicra në një masë më të vogël. 

Në fillim të shtatorit, trupat qeveritare siriane, të mbështetur nga sulmet ajrore ruse, thyen bllokaden tri-vjeçare të  ISIS-it në perëndim dhe në jug të Deir ez-Zor. Të hënën, ushtria siriane, kaloi lumin me mbështetjen e forcave të hapësirës ajrore ruse në afërsi të Deir ez-Zor, duke i larguar militantët  nga një numër i vendbanimeve.

Forcat siriane janë të angazhuar aktualisht në një betejë të ashpër kundër terroristëve tekfiristë të ISIS-it në Rakka, kryeqytetin e grupit terrorist i cili është de facto është një qytet arab, në një përpjekje për të shpërngulur ata nga qyteti i cili u pushtua nga elementë tekfiristë në mars të vitit 2013.Burimi : Sputnik News