Gruaja muslimane bëhet kryetare e Singaporit

Publikuar në Shta. 16, 2017, 7:16 p.m.

Halimah Jakub, ish-kryetare e kuvendit, u shpall e zgjedhura si kryetarja e parë grua  në Singapor të mërkurën, pasi zyrtari njoftoi se ajo ishte e vetmja  candidate,  për t'u kualifikuar për gara.

Për të forcuar ndjenjat në qytetin-shtetin multikulturor, Singapori ka  dekretuar  kryetaren, një post kryesisht ceremonial, do të rezervohej për kandidatët nga komuniteti pakicë malajas kësaj radhe.

"Megjithëse kjo është një zgjedhje e rezervuar, unë nuk jam kryetare e  rezervuar," tha Halimah, një grua muslimane që mbante shaminë, në një fjalim në zyrën e departamentit të zgjedhjeve, raportoi Reuters. "Unë jam presidente  për të gjithë."  

Përvoja e Halimes si kryetare e kuvendit e kualifikoi atë automatikisht sipas rregullave të nominimit.

Nga katër kandidatët e tjerë, dy nuk ishin malajasë  dhe atyre nuk u janë dhënë certifikatat e pranueshmërisë, tha departamenti i zgjedhjeve në fillim të kësaj jave.

Malajasi i fundit që mbajti presidencën ishte Jusuf Ishak, imazhi i të cilit stolis kartmonedhat e vendit.

Jusufi ishte president midis viteve 1965 dhe 1970, vitet e para të pavarësisë së Singaporit pas një bashkimi të shkurtër me Malajzinë fqinje, por pushteti ekzekutiv ishte me Lee Kuan Yew, kryeministri i parë i vendit.

Ndarja e Singaporit nga Malajzia u dha malajve etnikë një shumicë të qartë në Malajzi, ndërsa kinezët etnikë formuan shumicën në Singun e pavarur.Burimi : IQNA