Arabia Saudite ka shpenzuar 87-të miliardë dollarë në promovimin e tekfirizmit terrorist

Publikuar në Korrik 14, 2017, 9:42 a.m.

Shefi i çështjeve ndërkombëtare të sigurisë, Gholamhossein Dehghani, tha se Arabia Saudite ka shpenzuar 87 miliardë dollarë në 50 vitet e fundit për të promovuar ideologjitë tekfiriste dhe ekstremizmin e dhunshëm.

Drejtori i përgjithshëm i çështjeve politike dhe ndërkombëtare të sigurisë në Ministrinë e Jashtme të Iranit, Gholamhossein Dehghani, tha në një fjalim në sesionin e 48-të të Këshillit të Ministrave të Jashtëm të Organizatës së Bashkëpunimit Islamik (OIC), i organizuar nga kryeqyteti e Bregut të Fildishtë, Abidjan, më 10 dhe 11 korrik 2017.

Gholamhossein  Dehghani vuri në dukje disa raporte nga vendet evropiane duke pranuar se fajtori kryesor i përhapjes së ideologjive tekfiriste dhe ekstremizmit të dhunshëm është Arabia Saudite, duke shtuar se "gjatë 50 viteve të fundit, regjimi saudit ka sponsorizuar drejtpërdrejt gjenerimin dhe përhapjen e tekfirizmit duke shpenzuar 87 dollarë miliardë në projekt ".

"Kjo është ndërkohë që vendet e mëdha hezitojnë të rrjedhin informacion të mëtejshëm dhe të publikojnë më shumë raporte të tilla për shkak të kontratave të tyre shumë të dobishme ushtarake me Arabinë Saudite," shtoi ai.

Dehghani ka pohuar se ndërsa Arabia Saudite është sponsori kryesor i ideologjive tekfiriste,  është shumë absurde të thuhet se Irani sponsorizon terrorizmin; "Deklarata e Rijadit është në konflikt të plotë me shpirtin dhe parimet e Kartës së Organizatës  së Bashkëpunimit Islamik (OIC), ” theksoi ai.

"Çdo mbështetje e Organizatës  së Bashkëpunimit Islamik  (OIC),  për sundimtarët sauditë do të rrisë vetëbesimin e keqpërdorur të sauditëve në avancimin e mëtejshëm të politikave të tyre ekstremiste, të dhunshme, të  kultivimit të terrorizmit dhe sektar midis shteteve muslimane", tha Dehghani, duke paralajmëruar se ky trend do të minojë dhe dobësojë unitetin musliman.

Dehghani theksoi më tej se kredibiliteti dhe efikasiteti i Organizatës  së Bashkëpunimit Islamik  (OIC),  është dëmtuar rëndë gjatë viteve të fundit për shkak të masave të njëanshme të Arabisë Saudite.

Ai pohoi se besueshmëria e Organizatës  së Bashkëpunimit Islamik  (OIC),  duhet të rindërtohet, duke shtuar: "Për këtë, të gjitha vendet anëtare të Organizatës  së Bashkëpunimit Islamik  (OIC),  janë dëmtuar rëndë gjatë viteve të fundit. Organizata e  Bashkëpunimit Islamik  (OIC),  së pari duhet të jenë në përputhje seriozisht me rregulloret që rregullojnë ndërveprimet në institucionet ndërkombëtare; Së dyti, ata duhet të shmangin praktikat jo demokratike, si p.sh. miratimi i pjesërishëm i dokumenteve dhe marrja e vendimeve pa respektuar procedurat ligjore dhe demokratike; Dhe së treti, ata duhet të shmangin përdorimin e metodave të paligjshme të heshtjes së të tjerëve ".

Dehghani më tej shprehu gadishmërinë e Iranit për të punuar me vendet islamike për të promovuar moderimin, për të frenuar ekstremizmin e shfrenuar dhe për t'i dhënë fund konflikteve dhe konflikteve në vendet anëtare të Organizatës së Bashkëpunimit Islamik,  (OIC)-së.Burimi : ABNA