Kina ndalon emrat fetar për foshnjat muslimane në Xinjiang

Publikuar në Maj 7, 2017, 12:40 p.m.

Shumë çifte shqetësohen për zgjedhjen e emrit të bukur për të porsalindurin e tyre, por për muslimanët në Kinën Perëndimore ky vendim tani është bërë edhe më i rëndë: po e zgjedhe  emrin e gabuar, fëmisë tuaj do t'i mohohet arsimimi dhe përfitimet nga qeveria.

Zyrtarët në rajonin perëndimor të Xinjiang-it, ku jetojnë afërsisht gjysma e  23 milion myslimanëve të Kinës, kanë publikuar  një listë të emrave të foshnjave të ndaluara, kjo është edhe një goditjeje e vazhdueshme kundër fesë.

Emrat si Islam, Kur’an  dhe Meka, si dhe referenca ndaj simbolit të yllit dhe gjysmëhënës, janë të papranueshme për partinë komuniste në pushtet dhe fëmijëve me emra të tillë do t'i mohohet regjistrimi i familjeve, një dokument thelbësor që u jep akses në shërbimet sociale, kujdesin shëndetësor dhe arsimin.   

Një listë e plotë e emrave ende nuk është publikuar dhe është e paqartë saktësisht se çfarë cilësohet si një emër fetar.

Kina ka nisur një seri goditjesh në Xinjiang, vendi i pakicës muslimane ujguriane.   

Grupet e të drejtave të ujgurëve ankohen për kufizime të ashpra mbi fenë dhe lirinë e shprehjes dhe thonë se sulmet janë incidente të izoluara të shkaktuara nga ankesat lokale, jo pjesë e një fushate më të gjerë të koordinuar. Të rinjtë ndalohen të rrisin mjekrrëm në Xinjiang dhe gratë janë të ndaluara të mbajnë mbulesa që mbulojnë fytyrën.

Grupet e të drejtave me të shpejtë kanë dënuar ndalimin e emrit, i cili zbatohet për dhjetra emra që konsiderohen nga zyrtarët e partisë komuniste si emra me kuptime fetare.  

"Kjo është vetëm një rregullore e fundit nga një varg prej rregulloreve të reja që kufizojnë lirinë fetare në emër të kundërshtimit të" ekstremizmit fetar ", tha në një deklaratë Sophie Richardson, udhëheqëse  e Human Rights Watch në Kinë.

"Këto politika janë shkelje të ashpra e të drejtave vendore dhe ndërkombëtare  për të drejtat e lirisë së besimit dhe shprehjes.

"Nëse qeveria është serioze për të sjellë stabilitet dhe harmoni në rajon siç pretendon ajo, ajo duhet të rikthejë liritë, jo të dyfishon politikat  shtypëse."Burimi : The Guardian