Ushqimi hallall në Olimpiaden në Rio - 2016

  • None
Publikuar në Gus. 20, 2016, mesnatë

Lojërat Olimpike – 2016 filluan të shtunën me një ceremoni të hapjes në Rio de Janeiro, në Brazil. 

Atletë nga 208 vende do të konkurrojnë në mbi 40 kategori sportive gjatë lojrave.

Sigurimi i ushqimit hallall, ndërkohë, ka qenë një çështje e rëndësishme për organizatorët  për praninë e muslimanëve nga vende të ndryshme në Olimpiadën, Rio 2016.

Qendra Islamike e Brazilit, pas tetë muajsh të punës së vështirë dhe takimeve me përfaqësues të vendeve të ndryshme, kanë përgatitura dhe iu  kanë propozuara Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IPC) një plan gjithëpërfshirës për përgatitjen e ushqimit hallall për atletët muslimanë gjatë Lojrave Olimpike.

Plani, i cili është  bazuar në mësimet e Islamit dhe në përvojën e Qendrës Islamike të Brazilit gjatë viteve, përfshin rregullat e hollësishme se si për të përgatitur ushqimin hallall.

Një kuzhinë Hallall dhe restoranti  është planifikuar në fshatin olimpik në Rio posaçërisht për atletët muslimanë dhe anëtarë të tjerë të ekipeve pjesëmarrëse

Inspektimet e rregullta do të bëhen  gjatë lojrave për të siguruar që ushqimi ofruar është i përgatitur në mënyrë rigoroze në bazë të standardeve hallall. 

Restorantet dhe ushqimoret  në Fshatin Olimpik  gatuajnë rreth 65000 vakte në ditë për më shumë se 18.000 atletët dhe pjesëmarrësit. 8000 prej  atyre që përgatitën për muslimanët  janë të shënuara si  hallall.

Përveç sportistëve, ata që kanë udhëtuar për në Rio për të parë lojëra gjithashtu mund ushqehen hallall në shumë prej restoranteve të qytetit dhe të vendeve turistike.

Ushqimet e tyre hallall janë përgatitur nën mbikëqyrjen e Qendrës Islamike të Brazilit. 

Qendra Islamike e Brazilit, e kryesuar nga Huxhet ul Islam Shejh  Talib Khazraxji, ka qenë active  në promovimin e Islamit në Brazil për disa 27 vjet.

Islami është një fe e pakicës muslimane në Brazil, që për herë të parë e sollën  skllevërit afrikanë dhe pastaj nga emigrantët libanezë dhe sirianë.

Islami nuk është i përfshirë në mënyrë të pavarur në Listat dhe Grafika që përfaqësojnë fetë në Brazil, por është grupuar në si fetë e tjera, të cilat në përgjithësi përfaqësojnë rreth një për qind të popullsisë së vendit.Burimi : IQNA News