Instituti Goethe pezullon bursat për marokenë

Publikuar në Tet. 18, 2019, 2:34 a.m.

Qendra kulturore ndërkombëtare gjermane, e njohur si Instituti Goethe, pezulloi të gjitha bursat për studentët marokenë për shkak të shqetësimeve të sigurisë.

Instituti Goethe i tha Morocco World News se vendimi erdhi pasi tre nga 14 studentë marokenë nga ky vit braktisën studimet e tyre dhe refuzuan të kthehen në shtëpi, duke dashur të vendosen në Gjermani në mënyrë të paligjshme në vend të kësaj.

Pezullimi i bursave do të vazhdojë derisa situata të "sqarohet më tej".

"Ne duhet të kontrollojmë se si të shmangim qëndrimet e paligjshme," tha drejtori i Institutit Goethe në Marok, Susanna Baumgart, për Morocco World News. "Për vitin shkollor 2020/2021, ne po shqyrtojmë një fillim të ri."

Instituti Goethe gjithashtu përfundoi bursat e tij për studentët afganë në 2010 për arsye të ngjashme.

Studentë nga e gjithë bota mund të aplikojnë për bursa për të ndjekur kurse gjuhësore në Gjermani përmes institutit. Katërmbëdhjetë studentë marokenë shkonin çdo vit në Gjermani përmes bursave që nga viti 2008. Bursat përfshinin akomodimin, si dhe një fond për shpenzime të tjera.

Vitet e fundit, Gjermania ka pasur një mori migrantësh nga rajoni ose duke tepruar ose duke ardhur ilegalisht. Në vitin 2018, Gjermania dëboi 826 marokenë që qëndruan ilegalisht në vend, nga 634 në 2017.

Sipas Ministrisë së Brendshme gjermane, numri i emigrantëve që Gjermania ka deportuar në rajonin e Magrebit u rrit gati 14 herë nga viti 2015.Burimi : MWN