Kuriozitete:Dorëshkrimet më të mëdha dhe më të vogla të Kur'anit në botë

Publikuar në Shta. 26, 2019, 9:51 p.m.

Kur'ani  më i madh dhe Kur’ani më të vogël në botë në dorëshkrim  janë pjesë e thesarit të Kur'anit  të Muzeut  Kur’anor , në Xhaminë e Imam Rizait, që ka më shumë se  20,000 vëllime të Kur’anit, dhe dorëshkrime, si thesari më unik i shkrimeve hyjnore në Botën Islame.  

Kur’ani më i madh në botë, i njohur si Baysonghor, linja e të cilit konsiderohet si një mrekulli në botë, është paraqitur në Muzeun Kur'anor.

Kjo vepër është shkruar në kaligrafi Mohakek nga Baysonghor Bin Shahrokh Gurkani në letrën e Khanit dhe në përmasat e 101 me 177 centimetra.  

Aktualisht, ka 70 fletë të librit të mbetur në botë, prej të cilave 57 janë në thesarin e dorëshkrimeve të bibliotekës qendrore të Astan Quds Razavi dhe një tjetër me tetë faqe që mbahen në muze.

Për më tepër, Kur'an prej 7 centimetrash, të shkruara në stilin Naskh janë ndër Kuranët e rrallë në këtë koleksion.

Në  bibliotekën qendrore të Astan Kuds Eazavi  gjenden Kur'ani madhështor dhe dorëshkrime Kur'anore të cilat janë unike në aspektin e kaligrafisë, dorëshkrimit, datës, numrit dhe disa specifikave të veçanta dhe konsiderohen të jenë kryeveprat e artit islamik, i cili me rastin e muajit të Ramazanit, dhe më shumë se 100 Kur’an nga ky koleksion i vlefshëm do të paraqiten në muze.

Në mesin e Kur'aneve më të rëndësishme në këtë koleksion, është Kur'ani që i atribuohet imamëve të pagabueshëm (a.s.) , të shkruar në lëkurën e drerit dhe stilit Kufik, duke përfshirë Kur'anin që i atribuohet Imam Aliut.

Disa prej Kur'aneve të paraqitura janë të shkruara në gur, dru, etj. Përfshijnë tekstin e plotë të Kur'anit në një çip silikon me nanoteknologji, në 10 nga 18 mm në 2008 dhe gjithashtu Kur'anin e shkruar në sipërfaqet e gurit,  dhe në  lëkura.Burimi : Astan Quds Razavi