SHBA vendos sanksione në programin hapësinor të Iranit

Publikuar në Shta. 19, 2019, 8:22 a.m.

Kjo pamje e rrallë nga llogaria në Twitter e Presidentit Donald J. Trump, @realDonaldTrump, tregon një fotografi të pa dashur për pasojat e një shpërthimi në Qendrën Hapësinore Imam Khomeini të Iranit në provincën Semnan të vendit.

pjesë

Shtetet e Bashkuara të martën vendosën sanksione ndaj programit hapësinor të Iranit..

"Shtetet e Bashkuara nuk do ta lejojnë Iranin të përdorë programin e tij për lëshimin e hapësirës si mbulesë për të përparuar programet e tij të raketave balistike," tha Sekretari i Shtetit Mike Pompeo në një deklaratë.

"Përpjekja e Iranit në 29 gusht për të filluar një mjet të lëshimit në hapësirë ​​nënvizon urgjencën e kërcënimit," tha ai.

Pompeo tha se Shtetet e Bashkuara po vendosnin sanksione ndaj Agjencisë Hapësinore të Iranit, si dhe dy qendrave kërkimore të lidhura.

Sipas urdhrave, të gjithë qytetarët ose banorët amerikanë do të mbanin përgjegjësi penalisht për bashkëveprimin me programin hapësinor të Iranit.

"Këto përcaktime duhet të shërbejnë si paralajmërim për Bashkësinë Shkencore Ndërkombëtare që bashkëpunimi me programin hapësinor të Iranit mund të kontribuojë në aftësinë e Teheranit për të zhvilluar një sistem të zhvillimit të armëve bërthamore.

Presidenti Donald Trump të premten ka postuar një fotografi me rezolucion të lartë duke treguar dëme në një shtresë lëshimi satelitor dhe tha se Shtetet e Bashkuara nuk kishin asnjë lidhje me të.

Tweet-u mblodhi vëmendje të gjerë jo vetëm për mohimin e Trumpit, por për shkak të spekulimeve që presidenti po merrte në mediumin e tij të preferuar për të treguar inteligjencën amerikane që me sa duket ishte klasifikuar.

Ndërsa Trump u përqëndrua në mohimin e një roli nga Shtetet e Bashkuara - e cila është raportuar gjerësisht se ka përdorur mjete klandestine për të rikthyer zhvillimin ushtarak të Iranit - Pompeo tha se lëshimi tregoi një kërcënim nga Irani.