Shefi i OKB-së i kërkon botës të heqë dorë nga persekutimi fetar

Publikuar në Shta. 8, 2019, 1 a.m.

Sekretari i Përgjithshëm i KB, Antonio Guterres thotë se sulmet në rritje ndaj grupeve fetare janë alarmante. (AFP / Fabrice Coffrini)

Antonio Guterres tha se rritja e sulmeve ndaj individëve dhe grupeve në të gjithë botën është alarmante

Kombet e Bashkuara :

Sekretari i Përgjithshëm Antonio Guterres i kërkoi botës në ditën e parë ndërkombëtare të kujtojë viktimat e përndjekjes fetare të "hapin për të vulosur antisemitizmin, urrejtjen anti-muslimane, persekutimin e të krishterëve dhe grupeve të tjera fetare."

Shefi i 0KB, të enjten përmendi një rritje të sulmeve kundër individëve dhe grupeve në të gjithë botën, duke thënë: " Jahuditë janë vrarë në sinagogë, gurët e varreve të tyre u vizatuan svastika; Myslimanët u vrane në xhami, vendet fetare të tyre u vandalizuan; të krishterët u vranë duke u lutur, kishat e tyre u dogjën. "

Guterres tha se Dita e Parë Ndërkombëtare përkujtimore e viktimave të akteve të dhunës  bazuar në fe dhe besim ishte një mundësi për të treguar mbështetje duke bërë "të gjithë me fuqinë tonë për të parandaluar sulme të tilla dhe duke kërkuar që ata që janë përgjegjës të mbajnë përgjegjësi."

Ai u bëri thirrje njerëzve kudo që të rezistojnë dhe të hedhin poshtë ata që "në mënyrë të gabuar dhe me qëllim të keq thërrasin fenë për të krijuar ide të gabuara, ndarje  dhe përhapjen e frikës dhe urrejtjes".

Pesëmbëdhjetë ekspertë për të drejtat e njeriut të KB shënuan ditën me një thirrje në të gjitha vendet për të siguruar që fetë dhe besimet të mos përdoren për të shkelur të drejtat e njeriut - dhe për të luftuar ekstremizmin fetar.

Ekspertët e pavarur të caktuar nga Këshilli i KB për të Drejtat e Njeriut thanë në një deklaratë të përbashkët se "E drejta për lirinë e mendimit, ndërgjegjes dhe fesë ose besimit  është e garantuar."

Ekspertët, për çështje që fillojnë nga liria e fesë tek minoritarët deri tek dhuna ndaj grave, theksuan fjalët e rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të sponsorizuar nga Polonia dhe miratuar në qershor që vendosi Ditën Ndërkombëtare më 22 gusht. Ai tha se "terrorizmi dhe ekstremizmi i dhunshëm në të gjitha format dhe manifestimet e tij nuk mund dhe nuk duhet të shoqërohen me ndonjë fe, kombësi, civilizim ose grup etnik. "

Në një takim joformal të Këshillit të Sigurimit të KB që shënon ditën, shefi i të drejtave të njeriut të KB Michelle Bachelet tha me video nga Gjeneva se "pavarësisht përparimit, unë jam thellësisht i alarmuar nga ngritja në mbarë botën e ksenofobisë, racizmit, intolerancës fetare që po rrezikon jetën tonë" si dhe për demokracinë, paqëndrueshmërinë sociale dhe paqen.

"Nëse ne nuk mund ta pranojmë larminë ... nuk do të ketë paqe në botë," tha ajo.

Bachelet tha se çelësi i përpjekjes për të luftuar përndjekjen fetare është të kërkoni "shenja paralajmëruese të hershme", siç janë diskriminimi dhe fjalët e intolerancës dhe të ndërmarrin veprime të hershme.

Samuel Brownback, ambasadori amerikan në përgjithësi për lirinë fetare, i tha këshillit që sipas Forumit Pew, "83% e bashkësisë globale jetojnë në vende me kufizime të larta ose shumë të larta në praktikën e lirë të besimit - dhe është përkeqësuar. "

Ai theksoi "veprimet e tmerrshme të dhunës dhe spastrimit etnik të myslimanëve Rohingya" në Mianmar, përndjekjes së minoriteteve fetare në Pakistan "ose në duart e aktorëve jo-shtetëror ose përmes ligjeve dhe politikave diskriminuese", sulmet e Boko Haramit ndaj xhamive dhe kishave në Nigeri, dhe grupimi ekstremist  Daesh për shënjestrimin e jezidëve të Irakut, të krishterët dhe turqit shiitë "për krime mizori".

Brownback tha se Shtetet e Bashkuara janë "thellësisht të shqetësuar" për "kufizimet e përshkallëzimit, të përhapur dhe të panevojshëm" të Kinës për grupet fetare, përfshirë muslimanet ujgure,  kazakistanasit  dhe myslimanët e tjerë, budistët  tibetian, katolikët, protestantët dhe Falun Gong.

"Ne i bëjmë thirrje qeverisë kineze që t'i japë fund luftës së saj ndaj besimit dhe të respektojë lirinë fetare për të gjithë," tha ai.

Shtetet e Bashkuara gjithashtu kundërshtojnë me forcë "shkeljet e ashpra të Iranit dhe abuzimet e lirisë fetare", përfshirë dënimin me vdekje për blasfemi, heqje nga Islami dhe prozelitizimin e muslimanëve, dhe diskriminimin dhe ngacmimin e pakicave të njohura, siç janë të konvertuarit  bahai dhe krishter.

Ministri i Shtetit Britanik Lord Tarik Ahmad, një i dërguar special për lirinë fetare, tha se pakicat fetare përballen me sfida që variojnë nga diskriminimi deri tek konfliktet e armatosura, vrasjet masive dhe sulmet e dhunshme.

"Sulmet e tmerrshme këtë vit në vendet e adhurimit  ne Filipine, në Burkino Faso, Zelanda e Re në Sri Lanka, na kanë kujtuar të gjithëve se e drejta themelore e njeriut për lirinë e fesë ose besimit  është gjithnjë e më shumë në kërcënim," i tha ai këshillit. "Ndërsa përkujtojmë viktimat e akteve të tilla të dhunës, ne demonstrojmë angazhimin tonë për të mbështetur hulumtimin për të ndryshuar jetën e njerëzve dhe për të ndihmuar në ndërtimin e një bote me tolerancë fetare dhe pa urrejtje."