Turqia denon planin e Izraelit për ndërtimin e 2300 shtëpive të vendosura pa leje në tokën palestineze

Publikuar në Gus. 22, 2019, 12:35 a.m.

Turqia ka dënuar planin e Izraelit për të ndërtuar më shumë se 2,000 shtëpi në tokën palestineze.

Ministritë e Jashtme të Turqisë kanë dënuar planin e Izraelit për të zgjeruar projektin e tij të zgjidhjes së paligjshme duke ndërtuar më shumë se 2,000 vendbanime në Bregun Perëndimor të okupuar.

"Ne e dënojmë me forcë këtë politikë jolegjitime të Izraelit. Ai vazhdon të shkelë hapur ligjin ndërkombëtar me një politikë të zgjerimit të vendbanimeve jolegjitime," tha ministria e jashtme në një deklaratë.

"Ne refuzojmë përpjekjet e Izraelit  për të eleminuar zgjidhjen e dy shteteve dhe për ta bërë okupimin të përhershëm dhe ritheksojmë se ne do të qëndrojmë gjithmonë pranë çështjes së drejtë të popullit vëllazëror dhe Palestinës," shtoi ajo.

Izraeli të martën njoftoi se do të përshpejtoje planet për ndërtimin e më shumë se 2.300 shtëpive në Bregun Perëndimor të okupuar, e fundit në marrjet e miratimeve të tilla që kur Presidenti i Shteteve të Bashkuara Donald Trump mori detyrën.

Komisioni i Planifikimit i Ministrive të Mbrojtjes së Izraelit lëshoi ​​miratimet gjatë takimit gjatë dy ditëve të kaluara, tha OJQ "Paqe  Tani" në një deklaratë. 2,304 njësi strehimi janë në faza të ndryshme në procesin e miratimit.

"Miratimi i planeve të zgjidhjes është pjesë e një politike të rrezikshme qeveritare të krijuar për të parandaluar mundësinë e paqes dhe një zgjidhje dy-shtetesh, dhe të aneksojë një pjesë ose të gjithë Bregun Perëndimor," tha Peace Now, e cila  monitoron nga afër ndërtimet izraelite.

Kryeministri iIraelit , Binyamin Netanyahu u zotua përpara zgjedhjeve të prillit se do të aneksojë vendbanimet në Bregun Perëndimor.