Studentët evropianë dhe amerikanë vizitojnë xhamine e Imam Rizait

Publikuar në Gus. 11, 2019, 1:51 p.m.

Një grup studentësh nga Italia, Rusia, Gjermania, Shtetet e Bashkuara dhe Iraku erdhen për një vizitë në xhamine e shenjtë të Imam Rizait.

Duke studiuar islamologjinë, gjuhën persiane dhe letërsinë, historinë islame dhe studimet orientale në Universitetin Ferdowsi të Mashhad, studentët shikuan një klip televiziv të faltores së shenjtë dhe vizituan Muzeun Qendror të Xhamise Shenjtë.

Një anëtar i grupit, Lorenzo nga Universiteti i Venecias, Itali, shprehu kënaqësi për praninë ne Xhami,  duke thënë: «Atmosfera shpirtërore dhe arkitektura e bukur e këtij vendi të shenjt ë i mahnitin sytë e çdo vizitori. Si të gjithë vizitorët e huaj, unë jam i impresionuar nga ambienti. "

Duke treguar karakteristikat e vendeve fetare në Itali, në veçanti Muzeun e Vatikanit, ai e krahasoi llojin e tij të arkitekturës me atë të xhamise  së shenjtë të Imam Rizait , duke thënë:

"Muzeu i Vatikanit është një nga tërheqjet kryesore turistike në qytetin e Vatikanit. Muzeu krenohet me arte dhe artefakte historike unike të lidhura me Krishterimin dhe Katolicizmin, duke mirëpritur një numër të madh vizitorësh vendas dhe të huaj çdo vit. "

Duke prekur filozofinë që funksionon pasqyra në faltoren e shenjtë, ai e përmendi atë si një manifestim dallues të artit iranian-islam, që do të thotë se qeniet njerëzore, si copa të vogla pasqyra, janë pjesë e një tërësie që duhet ta coptojë egon në një parim të vetëm që është Zoti i Plotfuqishëm.

“Të udhëtosh në vendet fetare dhe të vizitosh objekte të dhe të çmuara ka qenë gjithmonë një përvojë e shkëlqyer për mua. Në këtë udhëtim, unë fitova përvoja të vlefshme dhe shpresoj të mund ta vizitoj këtë vend edhe disa herë, "vërejti Lorenzo.Burimi : Astan Quds Razavi