Raport javor për shkeljen e të drejtave të njeriut nga Izraeli në territorin e pushtuar palestinez (16-22 maj 2019 )

Publikuar në Maj 31, 2019, 12:53 a.m.

Gaza, Palestinë, (Qendra Palestineze për të Drejtat e Njeriut [pchrgaza.org]):

Raport javor për shkeljet e të drejtave të njeriut  nga Izraeli në territorin e okupuar palestinez (16-22 maj 2019)

Forcat izraelite vazhdojnë krimet sistematike në territorin e pushtuar palestinez (oPt)

Tetë civilë palestinezë, përfshirë 3 fëmijë, u plagosën në veri të Bregut Perëndimor.

Forcat izraelite kryen 55 incidente në komunitetet palestineze në Bregun Perëndimor dhe gjashtë inkursione të tjera në Jeruzalem.

47 civilë palestinezë, duke përfshirë 12 fëmijë, u arrestuan në Bregun Perëndimor.

Tetëmbëdhjetë prej tyre, përfshirë 10 fëmijë, u arrestuan në Jerusalemin e pushtuar.

Autoritetet izraelite vazhduan aktivitetet e tyre të vendosjes në Bregun Perëndimor.

Një çadër banimi u shkatërrua dhe u konfiskua për herë të katërt në fshatin Sosiya, në jug të Hebronit.

Autoritetet izraelite vazhduan të krijojnë shumicën hebraike në Jeruzalemin Lindor të pushtuar.

Forcat izraelite ndaluan besimtarët  palestinezë nga  I'tikafi  (një periudhë kohore për të qëndruar në xhami për një numër të caktuar ditësh për të kryer ibadetee, si namazin) dhe me forcë i urdhëroi ata që të largohen  nga  Xhamisë Al-Aksa.

Pesë incidente të xhirimeve janë raportuar kundër  barkave të  peshkimit në Det, në Rripin  e Gazës.

Forcat izraelite e shndërruan Bregun Perëndimor në kantone dhe vazhduan të impononin mbylljen e paligjshme në Rripin e Gazës për 13 vjet radhazi.

Forcat izraelite vendosën 92 pika kontrolli të përhershme dhe 134 pika kontrolli të përkohshme në Bregun Perëndimor.

Katër civilë palestinezë u arrestuan në pikat e kontrollit ushtarak në Bregun Perëndimor.

Përmbledhje:

Gjatë periudhës raportuese, forcat izraelite vazhduan të përdorin forcën vdekjeprurëse kundër pjesëmarrësve në protesta paqësore të organizuara përgjatë kufirit të Rripit të Gazës. N

Në Bregun Perëndimor, forcat izraelite plagosën 8 civilë palestinezë, duke përfshirë 3 fëmijë. Pesë prej tyre, përfshirë 2 fëmijë, u plagosën në veri të Bregut Perëndimor, ndërsa 3 të tjerë, përfshirë një fëmijë, u plagosën në Bregun Perëndimor të Bregut Perëndimor.

Në Rripin e Gazës, forcat izraelite vazhduan të përshkallëzojnë sulmet e tyre kundër peshkatarëve palestinezë dhe të synojnë jetesën e tyre.

Në Bregun Perëndimor, si dhe përdorimi i tepruar i forcës vdekjeprurëse ndaj pjesëmarrësve në protestat paqësore, forcat izraelite plagosur pesë protestuesit, duke përfshirë dy fëmijë, ndërsa marrin pjesë në protestë në verilindje të Kalkiliyia. Protesta e përmendur më sipër u organizua të premten, më 17 maj 2019, dhe të shtunën, më 18 maj 2019.

Më 21 maj 2019, forcat izraelite hapën zjarr në Mahmoud Salah Husain (15), nga fshati al-Khader, në jug të Betlehemit, kur ai ishte afër murit aneksimit, e cila rrethon fshatin. Si rezultat, Mahmoud u godit me dy plumba  në gjymtyrët e poshtme. Ushtarët e arrestuan atë dhe e çuan në Qendrën Mjekësore Shaare Zedek në Jerusalemin Perëndimor për të marrë trajtim mjekësor.

Më 22 maj 2019, forcat izraelite plagosën 2 protestues duke lëvizur në një kamp refugjatësh të al-Duhishës, në jug të Bethlehem, për të kryer një fushatë arrestimi. Ata pastaj hapën zjarr në dhjetra të rinj të palestinezëve që protestonin kundër tyre.

Si pjesë e synimit të peshkatarëve palestinezë në det, forcat izraelite vazhduan të përshkallëzojnë sulmet e tyre kundër peshkatarëve palestinezë, duke treguar politikën e vazhdueshme izraelite për të synuar jetesën e tyre. Gjatë periudhës raportuese, PCHR dokumentuar 5 incidente ishin si më poshtë: 3 incidente në Shiritin e Rripit Verior të Gazës dhe 2 incidente në Shiritin e Rripit Jugor të Gazës.

Inkursionet:

Gjatë periudhës raportuese, forcat izraelite kryen të paktën 55 inkursione ushtarake në komunitetet palestineze në Bregun Perëndimor dhe 6 inkursione të tjera në Jeruzalem dhe rrethinat e tyre. Gjatë këtyre incidenteve, forcat izraelite arrestuan të paktën 29 palestinezë, duke përfshirë 2 fëmijë, nga Bregu Perëndimor, ndërsa 18 civilë të tjerë, përfshirë 10 fëmijë, u arrestuan nga Jerusalemi dhe rrethinat e tij.

Forcat izraelite vazhduan aktivitetet e tyre të vendosjes dhe kolonët vazhduan sulmet e tyre kundër civilëve palestinezë dhe pronës së tyre

Si pjesë e prishjeve dhe njoftimeve të shtëpive , më 16 maj 2019, forcat izraelite u vendosën në fshatin Sosiya, në jug të Yatta, në jug të Hebronit. Ata kanë çmontuar një çati rezidenciale 30 metra katrore  me shtylla çeliku.    Tenda i përket Hussain Radi Nawaj'ah (55). Autoritetet izraelite pohuan se tenda u konfiskuan dhe u shkatërruan nën pretekstin e mos licencimit. Duhet të theksohet se ishte hera e katërt që tenda ishte konfiskuar dhe më e fundit ishte më 16 prill 2019.

Autoritetet izraelite vazhduan të krijojnë një shumicë hebraike në Jerusalemin Lindor të pushtuar.

Pavarësisht nga pretendimet e tyre për të siguruar lehtësira për civilëve palestinezë dhe Ramazanit dhe të lejojë që ata të kryejnë namazin në oborret Xhamisë al-Aksa dhe  në Kudsin, Jerusalemin e Vjeter, forcat izraelite kanë  vazhduar të vendosin kufizime, duke përfshirë edhe banorët e qytetit.