Një punëtore filipinase ekzekutohet në Arabinë Saudite

Publikuar në Shk. 15, 2019, 12:13 a.m.

Autoritetet saudite dënuan një grua nga Filipinet për vdekje pasi e gjetën fajtor për vrasje.

Në 2018, Arabia Saudite vrau 143 vetë, kryesisht duke prerë kokën. Reuters

Një punëtore filipinase u ekzekutua në Arabinë Saudite, pasi u shpall fajtor për vrasjen e vitit 2015.

Gruaja u ekzekutua të martën, dhe familja u informua në lidhje me atë të nesërmen, tha Elmer Cato nga Ministria e Punëve të Jashtme të Filipineve.

"Ministrisë i vjen keq që nuk arriti për të shpëtuar jetën e një gruaje", tha Elmer Cato për ë ABS-CBN.

Ministria refuzoi të japë informacion të mëtejshëm në lidhje me gruan e ekzekutuar dhe detajet e vrasjes për të cilën ajo është dënuar.

Prerja e kokës

Arabia Saudite është ndër pesë vendet me numrin më të madh të ekzekutimeve në botë.

Sipas Organizatës Europiane Saudite për të Drejtat e Njeriut, në vitin e kaluar 143 veta u ekzekutuan në këtë mbretëri.

Shumica e krimeve më të rënda të dënueshme me prerjen e kokës, dhe në raste ekstreme vlen kryqëzimit, të cilin qeveria thotë se është i paraparë me ligj të sheriatit.

Cato thotë se avokati Filipine qeveria dhe gruaja e tij të sigurojë se përfaqësuesit dërguar që kanë vizituar, dhe pastaj të dërguar informacion për familjen e saj.

Ndërsa disa filipinas janë dënuar me vdekje në Arabinë Saudite, por  shpëtuan sepse paguan të holla.

Milion filipinas në Arabinë Saudite

Arabia Saudite është një nga destinacionet më të njohura për filipinasit që duan të punojnë jashtë vendit të tyre.

Të paktën një milion punëtorë nga Filipinet janë të punësuar në atë vend.

Sipas ligjit të Sheriatit zbatuar nga Arabia Saudite, dënohen me vdekje për përdhunim, vrasje,  vjedhje me armë dhe trafikantë të drogës.