OKB-ja: 11 palestinezë të vrarë nga Izraeli në Bregun Perëndimor në dy muaj

Publikuar në Shk. 9, 2019, 1:40 a.m.

Zyra e Kombeve të Bashkuara për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) tha se trupat izraelite qëlluan për vdekje  tre palestinezë dhe rrënuan 20 ndërtesa palestineze në Bregun Perendimore dhe në Jerusalem  - El Kuds nga 15 janari deri më 28 janar 2019.

Në raportin e saj të fundit, OCHA tha ushtarët izraelitë qëlluan dhe vranë një njeri në Nablus më 21 janar, një djalë adoleshent pranë të një fshati në Ramallah më 25 janar, dhe një burrë tjetër në Jeruzalemin Lindor, al-Kuds në të njëjtën ditë.

Njeriu i parë u vra gjatë një sulmi të dyshuar me thikë, një i mitur i dyshuar në hedhjen e gurëve dhe një palestinez i tretë pasi ai me sa duket dështoi të ndalonte makinën e tij pas një urdhri.

Raporti shtoi se tre vrasjet e ndara sjellën 11 numrin të palestinezëve të vrarë nga forcat izraelite në Bregun Perëndimor që nga fillimi i dhjetorit të vitit të kaluar.

Ushtria izraelite rregullisht hap zjarr me fatalitet ndaj palestinezëve, duke i akuzuar ata se kërkuan për të sulmuar personelin e saj.

Grupet e të drejtave të njeriut e kanë dënuar në mënyrë të përsëritur regjimin e Tel Avivit për politikën vrastare.

"Në Bregun Perëndimor, autoritetet izraelite shkatërruan 20 struktura banimi palestineze, shpërnguljen e 26 palestinezëve, dhe që ndikojnë në jetesën e 54 të tjerëve " OCHA më tej tha, duke konfirmuar se 19 prej ndërtesave - 13 prej të cilëve ishin në Zonën C - u shkatërruan për shkak të mungesës së lejeve të ndërtimit të vështira për t'u marrë nga Izraeli, raportoi Press TV.

Zona C, e cila është nën kontrollin e plotë të Izraelit, përbën më shumë se 60 përqind të të gjithë Bregut Perëndimor të pushtuar. Tetëdhjetë e tetë përqind e zonës qëndron në luginën strategjike të Jordanisë, e cila përfshin një të tretën e Bregut Perëndimor të pushtuar.

Autoritetet izraelite shpesh shkatërrojnë ndërtesa dhe rezidenca palestineze në Zonën C, me beduinë dhe komunitetet që janë veçanërisht vulnerabël ndaj kësaj praktike.

Raporti OCHA më tej tha se forcat izraelite kishin shkulur 1,250 pemë ulliri në pronësi palestineze në Bregun Perëndimor, që ndikojnë në jetesën e gjashtë familjeve.

Organet ndërkombëtare dhe grupet e të drejtave thonë se prishjet e vazhdueshme të shtëpive palestineze dhe strukturave në Bregun e Pushtuar Perëndimor dhe Jeruzalemin Lindor, al-Kuds, Izraeli është në përpjekje për të çrrënjosur palestinezët nga territoret e tyre amtare dhe të konfiskojnë më shumë tokë për zgjerimin e paligjshëm me vendbanime.

Rreth 600.000 izraelitë jetojnë në mbi 230 vendbanime të paligjshme të ndërtuara që nga viti 1967, viti i pushtimit izraelit të territoreve palestineze të Bregut Perëndimor dhe Jerusalemin Lindor, al-Kuds.

Palestinezët duan që Bregu Perëndimor të jetë pjesë e një shteti të pavarur palestinez në të ardhmen, me Jerusalemin Lindor të al-Kuds si kryeqytetin e saj.Burimi : IQNA